איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

פסטיבל טעמים בגליל ובעמקים קוראים לכולם להגיע

מחקרים פסיכולוגיים וסוציולוגיים רבים נכתבו לאורך השנים על תגובותיו ויכולת האדם להתמודד במצבי קיצון של חוסר ודאות וחוסר ביטחון כדוגמת פנדמיה עולמית . אחת המסקנות המרכזיות במחקרים אלו הייתה שכשהאדם שומר על סוג של שיגרה גם בימים של כאוס יכולת ההתמודדות שלו עולה והסיכוי שלו לצאת מתקופה מורכבת עולה.

ההשתתפות שלי בפסטיבל טעמים בעמקים כבר הפכה למסורת. זו הפעם הרביעית שאני מגיעה ופוגשת את המשתתפים טועמת ומספרת לכם מה חדש. פסטיבל טעמים בעמקים הוא כבר הרגל, בפעם ה 18 בעמק יזרעאל חוגגים וזו בדיוק השגרה שאנחנו צריכים בתקופה של חוסר ודאות. הפסטיבל מתקיים מידי שנה בחורף מבטיח לאורחיו חגיגה קולינארית ייחודית. הפסטיבל החל דרכו לראשונה בשנת 2005 מציע חגיגה מתמשכת שכולה אוכל וטעמים.

החגיגה הקולינרית בעמק יזרעאל בכול ימות השנה גדולה אך מתעצמת ומתרחבת בתקופת הפסטיבל. מידי שנה נוספים מיזמים מעניינים וייחודיים , שיתופי פעולה בן יקבים ויצרני שמן זית, מסעדות פעילות ומגדלי ירקות מיוחדים ואפילו בעלי חנויות ביתיות עם אופים וקונדיטורים מוכשרים. מגוון רחב מאוד של סגנונות בישול , סגנונות אירוח ובילוי מוצעים לאורחים. זו הזדמנות נהדרת לפגוש את הבשלנים הביתיים "הפותחים שולחן" ומגישים אוכל ביתי אותנטי. במהלך ימי הפסטיבל תוגשנה מנות מיוחדות במחירים שווים לכל נפש.

בנצרת פגשנו את טוני אלבאבור איש התבלינים. המטיילים הוותיקים מזהים את טוני המוכר מאוד מחנות התבלינים המשפחתית הוותיקה  בנצרת . לאחרונה טוני גם מארח קבוצות ומשפחות בביתו לארוחות מהמטבח הגלילי האותנטי. לאחר נסיעה ברחובות הצרים של נצרת הגענו לביתו המטופח של טוני. כבר מבחוץ ניתן היה להריח את ריח האוכל המתבשל במטבח. ממולאים למיניהם – קישואים וארטישוק המוגשים ברוטב יוגורט חם או ברוטב עגבניות עדין. תבשיל עקוב נהדר שהינו צמח חורפי הנאסף בשדה ומבושל עם בשר. במרכז השולחן הונח המנסף המפורסם – תבשיל בשר טחון על אורז לבן המוגש עם נתחי בשר כבש בבישול ארוך. ארוחה גלילית לא תהיה מושלמת ללא סלטים טריים המטובלים היטב בתוספת נענע טרייה שמקפיצה את הטעמים לגובה.

טוני מגיש את הארוחה בחן רב תוך הקפדה יתרה על נראות הצלחות היוצאות ללא הפסקה מהמטבח שלו. מסביר על מקור המנות וכמובן על התבלינים המיוחדים בהם הוא משתמש כדי להגיע לטעמים המיוחדים והעדינים של כל מנה ומנה. רוטב היוגורט החם המטובל בתבלין מיוחד הקרוי על שם אמו של טוני שבה את ליבי.

כדי לחוות אירוח בדואי אמיתי  ולטעום אוכל בדואי אותנטי  הגענו לכפר זרזיר לבית של ג'לילה. ג'לילה מארחת בביתה קבוצות ומשפחות לארוחות וגם לשנת לילה באווירה בדווית מלאה בשני אוהלים מחוממים ונוחים מאוד. ג'לילה בת לשבט מזאריב מהכפר זרזיר אשת חינוך בעלת תואר שני במנהיגות חינוכית החליטה לפתוח את ביתה המיוחד לארח ולספר על החברה הבדואית בצפון מנקודת מבט נשית. ג'לילה מספרת על הקשר הרגשי העמוק שלה ,ושל בני משפחתה למדינה. מספרת על דודה  סא"ל עבד-אלמג'יד ח'דר לימים עמוס ירקוני ז"ל מפקד סיירת שקד האגדית שתרם רבות לביטחון המדינה.

הארוחה מוגשת לפי המסורת הבדווית על שולחן נמוך אירוח יפה עם כלים יפהפיים ,כלים מסורתיים מחרס – המיוצרים היום במיוחד לג'לילה עם חותמת  שלה עליהם. הארוחה מתאימה לשומרי כשרות , לצמחונים וגם ללא גלוטן. מבחר טעים של מנות מיוחדות – מלפופ – שהוא כרוב ממולא שבאופן מיוחד נאפה בטבון. מקלובה – תבשיל אורז ארומטי עשיר בכרובית וחצילים , קופטה בטחינה חמה – שהן קציצות כבש המבושלות לאחר טיגון ברוטב  טחינה – עונג של מנה. מנת הדגל של ג'לילה אותה היא למדה להכין מאמא היא גלילת עוף במילוי אורז וירקות הנאפית בתנור מספר שעות. כשפותחים את עטיפת נייר הכסף בוקע מהמאפה ריח נהדר של תערובת תבלינים נהדרת. אל תוותרו על המנה הזו. ליד הארוחה הוגש גם סלט מושלם של ירקות קצוצים עם נענע בטיבול חמצמץ – עונג !!

אם אתם אנשים של בשר ונתח איכותי של בשר עשוי בצורה מושלמת על הגריל עושה לכם את זה אז אתם חייבים להגיע למסעדה החדשה תמרלין הנמצאת בצומת נהלל.

תמרלין נפתחה לאחרונה הינה  אטליז מעדניה ומסעדה. חלל המסעדה עבר שיפוץ ניבנה חדר גדול במרכז המבנה ודלפק הסעדה לאלו שאוהבים לשבת קרוב למטבח הפתוח ולראות את כל הפעילות בו. כמו כן למסעדה מרפסת משגעת לנוף העמק הירוק. כשהגענו הגיחה מהשמיים קשת בענן מהממת.

משפחת תמיר לשעבר תמרלין מגדלת בעמק כבר שלושה דורות עגלים לבשר . הבת ניר לחצה על אביה דודו לפתוח מסעדה בה יוגש הבשר אותו הם מגדלים לקהל. רק כשניר עזבה את תל אביב  לאחר שעבדה במספר מסעדות וחזרה לעמק החליטו במשפחה לפתוח את המסעדה עם עוד שני שותפים. המסעדה הינה גם אטליז בו ניתן לרכוש נתח בשר טוב וגם מעדניה שתצייד את האורח ביין טוב , ממרח משובח שישדרג גם הוא את הארוחה.

אורחי המסעדה יכולים ליהנות ממנות ראשונות נהדרות כמו ארעייס מושלם הממולא בבשר נהדר( 58ש"ח). טרטר בשר ,- בשר קצוץ מטובל בצלפים וצמחי תבלין המוגש עם ויניגרט ( 54 ₪) שווארמה מעושנים (62 ₪) מבחר בשרים מעושנים המוגשים עם עגבניות וטחינה – מנה נהדרת. סלט חסות מושלם  חמצמץ בדיוק כמו שצריך (45 ₪) ארטישוק צרוב  המוגש על חמאת עגבניות וזיתי טזוס (45 ₪) ועוד.

כל המנות הללו הן רק הכנה לדבר האמתי – נתחי בשר איכותי  ממקרר היישון אותם מישנים במקום. לקחנו לפי המלצתה של ניר את הפורטרהאוס  T bone נתח שהינו חציו סנטה וחציו פילה שהיה בחירה מצוינת. הבשר נעשה למידת מדיום מדויקת וטעמו היה נהדר. כמו ששף המסעדה אמר – כשהבשר כל כך איכותי אין צורך להגיש אותו עם רוטב ליד רק מלח ופלפל שחור – צדק !!!

פסטיבל טעמים בעמקים אינו רק טעמים הוא גם הרבה טיולים ביערות קק"ל , פריחה נהדרת והרבה מים זורמים. אנחנו חווינו מסלול הליכה קצר (3 ק"מ מעגלי) מומלץ במיוחד – נחל ציפורי . ממש בכניסה לשמשית הוסדר מסלול הליכה משגע, מרוצף ומזמין. ההולכים בו יחוו הליכה נעימה לצד הנחל הזורם ובחזרה צעידה נעימה בתוך היער הירוק הפורח עכשיו במלוא עוזו. צל העצים והשביל המתפתל ביניהם יוצרים אווירה קסומה. בנוסף לטבע המתפרץ עוברים במהלך המסלול מערה מעניינת וגם גת עתיקה בה דרכו תושבי האזור על הענבים ליצור יין.  המסלול מוכר לתושבי האזור ורבים מהם מגיעים להליכת בוקר נעימה. חלקם מגיעים רכובים על אופניים לרכיבה סינגל חווייתי חדש לרוכבי אופניים באורך של 12 ק"מ. הכשרתו התאפשרה בזכות שיתוף פעולה פורה של יערני קק"ל, קהילת רוכבי האופניים המקומית "אריות שמשית", המועצה האזורית עמק יזרעאל ורשות ניקוז הקישון.

לאחר ההליכה אני ממליצה מאוד להיכנס לישוב הסוללים מרחק של כשני קילומטר נסיעה בו תפגשו את ג'וד המקסימה שפתחה את ביתה המיוחד לאורחים ללינה וגם למכירת חפצי נוי. בסופי שבוע ובמיוחד בתקופת הפסטיבל "בעליית הגג של ג'וד" מגישים רוני מ הלחמים של רוני ואשתו ארוחות בוקר נהדרות . מאפים מושלמים ודברי מתיקה וקונדיטוריה מוקפדת. טעים טעים.

בימים שבהם אין מכירה עליית הגג של גו'ד הופכת ליחידת דיור מקסימה ואקלקטית בה מוזמנים האנשים ללון ולהירגע.

ברחבי העמק יש הרבה מאוד הצעות למקומות לינה ובמיוחד לתקופת הפסטיבל. כל אחד ימצא את המקום המתאים לו לבלות בו את הלילה אם בצימר איכותי ורומנטי לזוגות או יחידה גדולה יותר למשפחות כמו בכפר זרזיר או צימר קטנטן  בתוך קרון רכבת ישן בכפר הבדואי כעביה אצל עירית בשבט אחים. שבט אחים הוא מתחם אירוח לקבוצות ויחידים ללינה וגם לאירועים וסדנאות. עירית מספרת ומטיילת עם אורחיה בכפר וגם בנחל ציפורי. מדברת על החיים המשותפים של משפחתה בכפר בדווי.

אנחנו בחרנו ללון במלון גולדן קראון השוכן על פסגת ההר הצופה לעמק יזרעאל בסמוך להר הקפיצה בנצרת. המלון הגדול מתאים מאוד לאירוח משפחות וגם לזוגות. מרכז ספא גדול מופעל במקום. חלל המלון מעוצב לתפארת. הלובי יפהפה ומאפשר ישיבה שקטה ורגועה אל מול הנוף הקסום המשמר את צביון המקום והמיקום המיוחד של העיר נצרת. החדרים מרווחים מאוד ומכילים את כל הדרוש ללינה מענגת ונוחה – כראוי לחופשה המרפסת של החדר צופה לבריכה הגדולה וגם אל הנוף המהמם של עמק יזרעאל.

ארוחת הבוקר המוגשת שופעת טעמים ומטעמים, עירוב נהדר של אוכל גלילי מסורתי כמו ירקות אפויים ביוגורט, חומוס מסורתי , מאפים ייחודיים ועוד. כל זה לצד ארוחת בוקר ישראלית קלאסית סלטים , גבינות חביתות וכל השאר תוך הקפדה יתרה על האסטטיות של המקום.

יש בעמק יזרעאל יזמים שחברו ביחד בישוב אחד ויצרו ממש חוויה משותפת. המגיעים לביקור במושב מחנים את הרכב שלהם ומטיילים בין התיירנים השונים שפותחים את המשק שלהם לביקור. דוגמה טובה במיוחד לשילוב כוחות כזה מתקיים במושב ציפורי. באתר הקבוצה אפשר להתעדכן בכל הפעילות הענפה שמתקיימת לדוגמה על הסיורים המיוחדים שויקי גורנשטיין מקיימת – מהשדה לצלחת. לקרוא מה התחדש בחצר האחורית גראז' של מאירה צור, איזה יין ישראלי מומלץ לשתות בסדנת של הייננית מורן עשור ואיזו ארוחה מתקיימת בבית הבד המשפחתי המוקפד ריש לקיש .

בפסטיבל ב 25.3 תיירני ציפורי מקיימים שוק איכרים במשק 'על עלים' בו יהיו דוכני תוצרת חקלאית, עבודות יד, דברי אומנות, ועוד הפתעות.

פסטיבל טעמים בעמקים הוא סיבה מצוינת לצאת לנשום אוויר בטבע. סיבה מושלמת לקחת סופ"ש רגוע לעצמנו בו נטייל נטעם ונפגוש אנשים מקסימים ומאוד מוכשרים – אנשי עמק יזרעאל.

כל הפרטים על הפעילויות המגוונות בימי הפסטיבל באתר הפסטיבל המתקיים 27.2 – 27.3 בכול סוף שבוע

השאר תגובה