איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

צ'וקור – מאפה תרד בלקני

היום נכין צ'וקור – מאפה תרד בלקני  שבלול מבצק עלים מעוטר בשומשום.

מקורו של מאפה זה הוא באזור הבלקן – ' צ'יקור הוא שמו הטורקי ובבולגריה ניתן לפגוש אותו בשם 'בניצה'.

להכנת הצ'וקור המקורי משתמשים בבצק עלים אך אפשר להשתמש גם בבצק פילו. בצק הפילו הוא עלה המיוצר במתיחה ולכן הוא חזק ולא נבקע באפיה. בצק  דקיק וחצי שקוף כנייר פרגמנט, בצק הפילו שומר גם על עסיסיות של המילוי ולכן אפשר לעטוף בו כמעט כל מילוי – מתוק או מלוח. בצק הפילו מעניק לצ'וקור פריכות (קרנצ'יות) ובנוסף, לא פחות חשוב,  מאפשר "לחסוך" בקלוריות. דפי הפילו לא מכילים שומן ובזמן ההכנה יש להוסיף ולמרוח שומן בין הדפים כך שיש לנו שליטה על סוג וכמות  השומן – חמאה / שמן זית/ גבינה לבנה – לשומרי המשקל ממש.

את הצ'וקור המקורי  ממלאים בתרד וגבינת פטה שיוצר מאפה מענג במיוחד המועדף עלי אבל אפשר לעשות כל ווריאציה של מילוי כמו : בשר בקר וצנוברים, גבינות, תפוחי אדמה, חציל קלוי עם גבינות ועוד.

צ'וקור תרד בלקני

  • 1 ק"ג בצק עלים מרודד
  • 800 גרם תרד טרי
  • 50 גרם חמאה
  • 3 כפות גדושות קמח
  • 1 כוס חלב
  • 150  גרם גבינת קשקבל
  • 300  גרם פטה מפוררת
  • אגוז מוסקט מגורד
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • ביצה להברשה
  • שומשום

מפשירים את בצק העלים לילה קודם במקרר – עובדים אתו כשהוא קר.

שוטפים את עלי התרד, מיבשים וקוצצים.

מחממים מחבת גדול על אש גבוהה ומאדים בו את התרד במשך מספר דקות. מסירים מהאש ומעבירים למסננת לקירור וניקוז הנוזלים.

ממיסים בסיר קטן את החמאה, מוסיפים פנימה את הקמח ובוחשים פנימה עד שכל הקמח ניטמע בחמאה. מוסיפים בהדרגה את החלב תוך בחישה רצופה, מבשלים עד להסמכה קלה.

מוסיפים את גבינת הקשקבל אגוז מוסקט המלח והפלפל .

מערבבים את התרד החלוט עם תבשיל הגבינה, מוסיפים את גבינת הפטה. טועמים ומתקנים תיבול.

מקמחים את שולחן העבודה ופורסים את בצק העלים. מרדדים מעט ויוצרים מלבן ארוך ברוחב של  כ15 ס"מ.

מסדרים את מילוי התרד בשורה אחידה לאורך כל המלבן מגלגלים את הבצק סביב המילוי ל "נקניק" ארוך. מגלגלים את גליל הבצק הממולא לשבלול ומעבירים אותו בזהירות לתבנית אפייה – רצוי עגולה.

מברישים את המאפה בביצה טרופה וזורים שומשום מעל.

אופים כ 35 דקות בחום של 190 מעלות עד שהבצק מזהיב.

ממליצה מאוד להגיש עם יוגורט עזים איכותי.

  1. חתולי8 הגיב:

    אוי…אני רוצה כזה….. עם גבינות…..

הגב ל- איריס לוי