איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

ליקוט צמחי מאכל בשפלת יהודה

כבתו של בוטנאי  לטייל, להכיר צמחים, להבחין מה מותר ומה אסור לאכילה ולאכול צמחים אינה חוויה חדשה . נהגתי לטייל עם אבי בארץ, לשמוע את סיפוריו וללמוד ממנו על הצלף, המלוח, החלמית ועוד .

חברתי החדשה איילת ממושב לוזית שבשפלת יהודה – ליד בית גוברין הזמינה אותי לטיול ליקוט. אמרה שממש מעבר לכביש ליד ביתה ניתן לאסוף צמחי מאכל רבים שאני כבר אדע מה לעשות איתם.

בוקר משגע קידם את פנינו עם שמש ועננים יפים בשמיים. לקחנו את סלסלות הקש ויצאנו לטייל.

אספרגוס בר, חלמית הידועה גם בשם חובזה – אותה סבתא שלי בישלה בימי המצור בירושלים , גדילן מצוי, סרפד – כן הצמח השורט הזה מצוין בחליטה לתה. מצאנו הרבה צמחי תבלין כמו זעתר, ומרווה ונענע לתה.

הכל טרי טרי.

כל כך נהניתי מהסיור בן השעתיים  וכל מה שרציתי הוא  לרוץ חזרה למטבח לבשל.

הכנתי סלט חי מהאספרגוס הקראנצ'י , קציצות חלמית ברוטב עגבניות שקצרו תשבחות מבני הבית וגולת הכותרת – עלי גדילן מצוי ממולאים באספרגוס בר, זעתר בר ואורז.

הכנת עלי הגדילן הממולאים דורשת סבלנות כמו הכנת עלי גפן רק שבמקרה הגדילן התוצאה עולה בדרגות מבחינת העדינות והטעם של המנה – שווה להשקיע את הזמן!

את עלי הגדילן חלטתי מספר דקות במים רותחים מה שגרם להעלמות העוקצנות הקלה שלהם .

עלי גדילן מצוי ממולאים

  • בצל קטן – קצוץ לקוביות
  • 2 שיני שום
  • שמן זית – כפית
  • 150 גרם אורז בסמטי
  • 10 יחידות אספרגוס בר קצוצים
  • עלים מ3 ענפים של זעתר בר
  • ½ כפית כורכום
  • מיץ מ1  לימון
  • 2 עגבניות בשלות פרוסות
  • מלח
  • פלפל גרוס טרי
  • 11/2 כוסות מים

מטגנים קלות את הבצל להשחמה קלה, מוסיפים את השום ואורז ומטגנים יחד עוד כשתי דקות תוך ערבוב.

מכבים את האש מתחת למחבת ומוסיפים את האספרגוס, זעתר , מיץ הלימון וכל התבלינים .

מרפדים סיר בעל תחתית כפולה או  כל סיר איכותי אחר בפלחי עגבניות. אני אוהבת את המנה הזו חמוצה לכן מוסיפה גם פלח אחד או שניים של לימון  כבסיס לעלים הממולאים.

מגלגלת בזהירות את עלי הגדילן כמו שהדגמתי בסרטון על העלי הגפן . במקרה בו העלה צר מאוד ניתן להניח שני עלים אחד ליד השני ולגלגלם ביחד.

כך ממלאים את כל הסיר בשכבה אחת של ממולאים.

למים מוסיפים כ ½ כפית מלח ומיץ מחצי לימון הנותר – את המים המטובלים שופכים בזהירות על הממולאים בסיר.

מכסים את הממולאים עם צלחת שתהווה משקולת שתשמור על העלים שלא יפתחו.

מבשלים כחצי שעה על אש קטנה – אחרי הרתיחה של המים .

יש לבדוק מידי פעם אם נותרו מים בסיר, אם יש צורך ניתן להוסיף במהלך הבישול מים רותחים.

 

  1. חתולי8 הגיב:

    לא שיש לי מושג מה זה גדילן ומה טעמו, אבל בהחלט נראה שיש בסיר מעדן!
    ויופי של טיול הרווחת 🙂

  2. איתן הגיב:

    אנסה. בשנה שעברה בישלנו מרק שורשי גדילן – טעם ארטשוקי במחיר ריצפה… אהה… קרקע, אדמה

הגב ל- איריס לוי