איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

לאכול לטייל לאהוב – פסטיבל האוכל הכפרי מטה יהודה

שנה פלוס  עם מעט "פלוסים" עברה עלינו. להרבה מאתנו שנה זו הולידה תובנות מעניינות על חוזקו של המין האנושי בכלל ועלינו הישראלים בפרט. יצירתיות , ייחודיות , חוסר אונים והרבה כוח הישרדות הן רק חלק מהמילים שאנשים קשרו לתיאורים שלהם את השנה . מה שמאוד בלט והפך ברור לכול מתבונן היה שאנחנו אוהבים מאוד לאכול והאוכל הפך להיות חשוב מנחם ומרכזי מאוד בתקופת ההישרדות הכללית.

אז עכשיו כשכול המגבלות הוסרו זה הזמן לחגוג בענק בפסטיבל האוכל הוותיק בארץ המתקיים  זו השנה ה 21 במועצה אזורית מטה יהודה. גם השנה מציע הפסטיבל לאורחיו המטיילים מבחר ענק ומגוון של אוכל ביתי אותנטי מרחביי העולם, טעמים ממטבחי עדות שונות בבתים פתוחים ובמסעדות מקומיות.

 בין התאריכים 9.6 – 3.7 עשרות בשלנים ובשלניות יפתחו את דלת ביתם והשער לחצרותיהם, וישמחו מאוד לארח אתכם לטעימה מהאוכל שהינו דרך חייהם, אהבתם ותרבותם. הפסטיבל יימשך שלושה שבועות, בערבי רביעי וחמישי, שישי ושבת יכלול ארוחות שף , חגיגות בשר ואש , אוכל חברתי עם הרבה טעימות יין.

בנוסף לחגיגה הקולינרית הפסטיבל מציע גם אירועי מוזיקה , טיולים ומפגשי היכרות עם תושבי המקום שעליהם ועל מה שהם מציעים תוכלו ללמוד באתר של תיירות מטה יהודה.

מועצה אזורית שפלת יהודה המשתרעת ממבואות ירושלים ועד  צומת לטרון ודרומה עד גבול קריית גת הינה הגדולה בארץ – 520 אלף דונם שטחה משופעת באוצרות טבע ייחודיים – מערות , מעיינות צמחיה ירוקת עד באזור הגבעות . גם בימות הקיץ כשברוב הארץ הצבע השולט הוא צהוב כאן בשפלת יהודה הצבע הירוק השולט של הצמחייה הים תיכונית הטבעית והירוק הרענן של החקלאות – כרמים מטעי שקדים ועוד.

קפה איכותי עם מאפה חלומי ליד

אם אתם אוהבים כמוני מקומות קטנים וטעימים הנטמעים בעדינות עם הסביבה הירוקה והטבע בית הקפה אלורו הוא המקום בשבילכם לפתוח בו את היום.

אלורו הוא בית קפה משפחתי השוכן בסמוך לבית ילין בכניסה למוצא עילית בלב כרם ענבים . המקום נפתח לפני כשנה על ידי בני הזוג אורלי כהן אלורו ואריאל לוי, עם השף קונדיטורית חופית שוהם שהינה אחותו של אריאל. במקום עובדת כמעט כל המשפחה כלל הסבתא וגם הנכדים. מגישים מאפים חלומיים בטעמים ביתיים ובמקצוענות של קונדיטוריה צרפתית.

את הסיפור המקומי טועמים בכל ביס  בתפריט. שמות המנות חולקים כבוד למשפחות המייסדות שהיו הראשונות שיצאו מחומות ירושלים התיישבו באזור והחילו לעבד את האדמה. הכריכים נקראים בשם שטיינברג, ברוזה ומקלף. כמו כן הסחוג של  סבתא עדה ממצרים מככב בסנדוויצ'ים , והקומפוט של נני מפולניה גם הוא מוגש לסועדים.

טעמתי ואני מאוד ממליצה על המאפים המלוחים הממולאים בכל טוב בשילובים יוצאי דופן של בטטה ריבת בצל וסלק. כמו כן הקפה מצוין גם הוא.

ב26.6 יתקיים במקום מופע מוסיקלי של להקה בה חבר יונתן אולורו. הלהקה תנגן מוסיקת רוק מקורית פופ אלטרנטיבי באנגלית.

סיור קולינרי בחממות ירוקל'ה

במרחק של כ20 דקות נסיעה מאלורו שוכן המושב מטע בליבו של החורש הים תיכוני המקסים. בישוב מטע פגשנו את ניסים בר ששת. לשיח על סלט צמחי תבלין וגם לטעימות כמובן.

אם השילוב של סלט ופרחים עושה לכם את זה, אני ממליצה לכם להגיע לירוקל'ה. חוויה .

 לפני 6 שנים הקים האגרונום ניסים בר ששת עם זוגתו איתיאלה (  כן זאת ממסטר שף) מיזם של גידול עלים ופרחים למאכל שייעודם היה השוק המוסדי – מסעדות גורמה ובתי מלון. בשנת הקורונה הם פתחו את המכירה גם ללקוחות פרטיים באתר מקוון וראו כי טוב.

בששת החממות המרשימות מגדלים סוגי עלים מיוחדים מסישו יפני ועד רגלת הגינה וגם מיני פרחי מאכל שהינם לא רק יפים אלה גם מוסיפים טעם לאוכל. ניסים מקיים סיורים קולינריים מעניינים בני שעה וחצי בהם מכירים מקרוב את תהליך הגידול בחממה. במהלך הסיור לומדים המשתתפים על אופן גידולם של העלים והפרחים ועל הדרכים לשלב אותם במטבח הפרטי. כל משתתף מקבל זוג מספרים ובעזרתם ילקט לעצמו את העלים, אשר יתאגדו לכדי סלט אותו אוכלים יחד בסיומו של הסיור.

בכל יום שישי בשעות הבוקר ניתן ליהנות במקום מעוגות ומאפיים מעשה ידיה של איתאלה.

שעות פעילות: הסיורים מתקיימים בימי ראשון ורביעי בשעה 11:00 ומותנים במינימום 8 משתתפים.

לפרטים ולהרשמה: 050-2268612

בתיאום מראש כל השנה.

החצר של עופר

אם הסלט פתח לכם את התיאבון ב "החצר של עופר "( גם הוא במושב מטע) הוא המקום המושלם להשביע את רעבונכם.

בחצר היפיפייה עם הדק הפתוח לנוף ולאוויר החופשי מציע עופר תפריט בשרים מעושנים, מאפים מיוחדים וגם קוקטיילים קיציים עשירים כל זה בתיבול נהדר של שקיעה עוצרת נשימה.

עופר בעל סיפור חיים ייחודי בעברו איש הייטק, דייל באל על מצא את שלוותו במטבח אחרי טיול משפחתי של שנה במזרח אסיה. הוא התחיל לבשל להנאתו ואחר כך לחברים ועכשיו כולנו יכולים ליהנות מהבשרים והדגים היוצאים חמים מהמעשנה.

עופר אמן בנשמתו ולבישול בנוסף לחוש האסתטי המפותח הוא מביא נועזות בשילוב של חומרי גלם וטעמים שאינם מקובלים לדוגמה טעמתם פעם  לחם שהוסיפו לו ריבת בצל , סלק טרי יין אדום ואפרסקים מהגינה ? אני לא טעמתי עד הפגישה עם עופר – האמת מוצלח מאוד.

לכבוד פסטיבל האוכל נבנה תפריט אירוח מיוחד של ארוחה פיקס : צלעות טלה במרינדה אסייתית, סלמון מהמעשנה בלחם בפרנה עם ציזיקי מלפפון טרי ועוד מבחר מנות מהמטבח הבשרי .

גם אשתו על עופר גליה מגשימה חלום של שנים פתחה בביתם מקום למפגש נשי. במהלך הפסטיבל יתקיימו מפגשי נשים עצמאיות שהן יוצרות שיציגו את עשייתן. כמו כן תהיה מכירה של בגדים יד שנייה תכשיטים ועוד כל זה בליווי עוגות ומאפים וקפה מצוין.

מיקום: מושב מטע | האלה 114 | בחצר של עופר

שעות פעילות: חמישי, מוצ״ש – 18.00 עד 23.00

לפרטים נוספים: 054-7910480

סיור עם מעוז חביב

כשהבטן מלאה חייבים לזוז מעט לשחרר את חגורת המכנסיים וללכת. בדיוק למטרה זו אני מליצה ליצור קשר עם מעוז חביב מורה דרך איש קיבוץ צרעה ב 60 השנה האחרונות. מעוז איש מקסים מלא ידע כרימון הקים בקיבוץ מיזם תיירותי המציג את חיי הקיבוץ למבקרים מהארץ ומהעולם.

יצאנו לסיור קצר לחירבת חנות  הנמצאת על הדרך לירושלים היום ובעבר הייתה מקום עצירה ומנוחה באמצע הדרך לשיירות היוצאות ממצריים דרך עזה ואשקלון דרך עמק האלה עד ירושלים. במקום נחשפנו לרצפת פסיפס יפה של כנסיה מהמאה ה 7 לספירה. כמו כן ראינו גת גדול המעיד שגם בתקופה הקדומה אזור שפלת יהודה היה מלא בכרמים ויצרו בו יין – כמו היום.

מעוז חביב

קיבוץ צרעה 0547791126

אוכל כורדי אותנטי

מירי מזרחי בכבוד הינה בשלנית ביתית שרק לאחרונה פתחה את ביתה לאירוח תיירותי. מירי משלבת את מסורת הבישול מתחנות החיים בהן עברה משפחתה המורחבת. משלב העלייה לארץ מכורדיסטן, החיים של הסבים בעכו ואחר כך חיפה עם המשפחה שהגיעה מירושלים העתיקה . השילוב בין המטבחים השונים יצר כור היתוך מעניין של טעמים ומטעמים אותם מאחדת מירי לארוחה אחת ביתית משובחת. השילוב של חמוצים מיוחדים עם חמין מקרוני שנהגו להכין לשבת בירושלים העתיקה עם יפרחה- ממולאים עדינים והמלך של השולחן הכורדי – קובה . קובה חמוסטה, הממולא בסיסקה (בשר שבושל שעות בטכניקה עתיקה), קובה צהוב (מסלוקה) ועוד.

השילוב המושלם של אישה מיוחדת בעלת לב ענק האוהבת לארח עם ידיים מוכשרות  לבישול מסורתי טעים הוא מתכון בטוח לארוחה מושלמת – ממליצה !

מיקום: צור הדסה | מירי מזרחי בכבוד

שעות פעילות: רביעי-חמישי 19.00-23.00 שישי 12.00-16.00, שבת 12.00-16.00

לפרטים נוספים ותיאום מראש: 050-9888070

בהזמנה מראש, תשלום במזומן

הסבים שותים

אי אפשר וגם ממש לא מומלץ לעזוב את שפלת יהודה בלי ביקור ביקב או במקום בו ניתן לטעום וגם לקחת הביתה יין טוב. הפעם בחרנו לעצור עצירה אחרונה בחנות קטנה ומטריפה של יין . יש הרבה חנויות יין אבל כזו עוד לא ביקרתם ובעלים של חנות יין כל כך ססגוני ומיוחד עוד לא הכרתם – באחריות ! אמיר גוטל היה איש חינוך, החליט שמספיק לו מהחינוך והוא רוצה ללכת עם האהבה הגדולה שלו יין פתח "מחסן" יינות ומוצרים אזוריים, קטן ומסוגנן.. לפתיחת ה"מחסן" מתלווה  חזון והוא לשווק מוצרי בוטיק ייחודיים, פריטים המיוצרים בכמות מדודה, כאלה שאין להם חשיפה בחנויות ורשתות הקיימות. הביקור בחנות בנוסף לטעימה ורכישה של יין הינו חווית היכרות עם היינות המיוחדים של האזור

בפסטיבל חוגגים בסבים שותים עם יינות טובים, אוכל חברתי וסיפורים. יתקיימו ערבים מיוחדים בהם יהיה אוכל יין והרבה סיפורים

מיקום: צור הדסה | הורד 316

לפרטים נוספים: 054-4874898 בהזמנה ותשלום מראש

פתוח כל השנה מלבד בשבתות, בית שומר. שבת

גם הפעם היריעה קצרה מלהכיל את כל הבשלנים , את כל האירועים ואת כל המנות מהן ניתן ומומלץ ליהנות במהלך פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה . ממליצה לבדוק את הפרטים באתר הפסטיבל , לשריין לעצמכם מקום ולצאת ליהנות.

השאר תגובה