איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

צפת העיר בכחול

 

אומרים כי על העולם ירדו 10 קבין של יופי ו תשעה לקחה ירושלים – האמת לדעתי שווה לחשוב שוב על החלוקה כי צפת לקחה גם היא לפחות שישה.

העיר בכחול – צפת עיר האבות נמצאת בתנופה של התחדשות ופריחה. בכל פינה בה מביטים רואים את השינוי. העיר נצבעת , נבנית והופכת לנגד עיננו לפנינה יפיפייה ולא רק מתחושה אישית של המבקרים .צפת נבחנה על ידי צוותים מקצועיים שסיירו בכל רחבי העיר מטעם המועצה לישראל יפה שהעניקו לצפת את הדרוג הגבוה ביותר- 5 כוכבי יופי במסגרת התחרות לשנת 2019.

ראש עיריית צפת שוקי אוחנה הגיב בהתרגשות לזכייה בפרס ואמר לאחרונה "העיר צפת היא פנינה קסומה וחוזרת לגדולה. ברצוני להודות לעובדי העירייה שדואגים שעירנו תהיה נקייה, מתוחזקת ומטופחת ולתושבי העיר ששומרים על כך".

המטייל ברחבי העיר החדשה ובמיוחד בסמטאות העיר העתיקה רואים את הצביעה בכחול של מפתני הבתים , החלונות וחלק מקירות המבנים מה שמעניק בצדק לעיר את שמה החדש – העיר הכחולה.

 

הוזמנו להכיר את מלון רות שעבר לאחרונה לידיה הנאמנות של רשת מלונות דן. בלב ליבה של העיר העתיקה עם נוף עוצר נשימה של הרי הצפון. המלון ממוקם על הרכס הצופה להר מירון הירוק עד , במבנה עתיק של פונדק בן 800 שנה מלון בוטיק יפיפה. חדר האוכל של המלון ממוקם במתחם האורוות העתיק שהיום צופה לנוף עוצר נשימה.

הגענו לצפת בשעות אחר הצהרים בדיוק לפני השקיעה והשמיים נצבעו במיוחד בשבילנו באדום . מכל חלון בלובי של המלון ניתן היה לראות את השקיעה הנהדרת.

קבלת הפנים במלון הייתה חמימה במיוחד. במלון רות יש שני אגפים – העתיק והחדש  במגוון חדרים מהם ניתן לבחור  לפי הצרכים של כל אורח. החדרים מפוארים, מרוהטים להפליא ומרווחים  וניכרת עבודתו של מעצב פנים מצוין שאבזר כל חדר בכלים ייחודיים המוסיפים ליופיו של החדר. לכל החדרים במלון יש דלת כחולה ייחודית – אין שני חדרים אותו דבר. החדר שלנו היה בסמטה עתיקה בעלת פינות חמד קטנות , כסאות נוח , פסלים ועצי תפוז שמוסיפים לאווירה הנינוחה והמחבקת.

לאחר מנוחה קלה יצאנו לארוחת ערב במלון בוטיק וספא וילה גלילי בו נמצאת מסעדת צפתא מסעדת שף שכשנפתחה לפני עשור היתה אחת המסעדות הראשונות שפעלו בעיר. לפני כחודש נפתחה מחדש בניצוחו של שף גדי אולשנסקי שפתח לפני 6 שנים את המסעדה עזב וכעת חזר למטבח המסעדה. במסעדה מגישים אוכל  גלילי עם השראה מהמטבח הצרפתי, בליווי יינות מהאזור. האווירה במקום ביתית וחמימה, שולחנות מכוסים במפות לבנות וכיסאות עץ כבדים.

ארוחת הערב הייתה במבנה של תפריט סגור מראש במחיר של 150 ₪ לסועד. הארוחה כללה מספר מנות ראשונות (ללא בחירה)

פוקאצ'ה עם מבחר מטבלים – שנאפתה במקום , מטבלי עגבניות , פסטו וזיתים שהיו בינוניים

עראיס קטנטנים במילוי בשר שהיו נחמדים מאוד

פסטייה עוף במתיקות עדינה שהייתה טעימה, קריספית וחמימה בדיוק כמו שאנחנו אוהבים

קרפצ'ו בקר – עם חומץ בלסמי – אהבנו וביקשנו תוספת והוסיפו מנה נוספת בשמחה רבה

שיפודי יקיטורי עוף על סלט – היה טעים

פילה אמנון בטמפורה שפחות התחברנו אליו.

המנות העיקריות היו בבחירה – מתוכן בחרנו את חזה המולרד  על מצע קרם בטטה – מנה טעימה שהוכנה כהלכה וקרם הבטטה היה טעים. כמו כן בחרנו פרגית בנוסח ברביקיו שהוגשה עם קרם בטטה וירקות קלויים – מנה משביעה.

למנה אחרונה הוגש לנו מגש משותף של פאבלובה במילוי קרם ופירות טריים  , ארטיק שוקולד ועוד ארטיק תות – בשל העובדה שהמסעדה כשרה ולא פשוט להצליח עם מנות אחרונות פרווה היה נחמד מאוד.

מסעדת צפתא מתחדשת עכשיו ויהיה מאוד מעניין להמשיך לטעום את המנות המוגשות במסעדה – לדברי גדי השף הוא עוד בודק את המנות שהקהל אוהב ומתאים אותם לעונות השנה ולטעמם של אורחיו.

במהלך הארוחה שתינו את היינות של יקב אדיר  המצוינים שממש עשו לנו את הארוחה. יין אדום מסדרת כרם בן זימרה – קברנה סוביניון  ושיראז שהיו מצוינים !!

חנות היקב + מרכז מבקרים נמצאת בפארק תעשיות דלתון שממש שווה ביקור.

חזרנו לאיטנו דרך המראות היפים של צפת בלילה המוארת יפה לחדרנו במלון רות לשנת לילה רגועה.

הדרך המושלמת שמבטיחה יום נהדר היא לפתוח אותו בטיול רגלי נחמד באוויר הצח. ממריץ את הדם ופותח את התיאבון. אז יצאנו לסבוב הליכה נינוח ברחבי המלון. גילינו פינות חמד פסלים נוף וצמחיה יפהפייה., הכל מול נוף עוצר נשימה של הר מירון.

ארוחת הבוקר במלון רות היא חגיגה קולינרית , בדיוק כמו שאנחנו הישראלים אוהבים . ירקות טריים, סלטים, מבחר גבינות עשיר מהסביבה, תבשילי בוקר, לחמים ומאפים מתוקים שנאפים במקום וכמובן שום ארוחת בוקר לא תהיה מושלמת ללא עמדת חביתות מלאה – עם כל התוספות.

 

לאחר קפוצ'ינו אחד ועוד אחד ופאי תפוחים ליד לקחנו מפה של העיר ויצאנו לטיול רגלי בסמטאות העיר. האמת לא פתחנו את המפה ואילו לא פעם אחת . היה נהדר  " ללכת לאיבוד" בין סמטאות העיר העתיקה של צפת בין הגלריות היפיפיות ונקודות התצפית על הנוף . דיברנו עם אנשים מיוחדים בדרך, נהנינו במיוחד לטייל במנהרות צפת. במרכז שוק היודאיקה הנהדר מגיעים ל"בית הקהל" שהוא שריד של שכונה עתיקה., שהוא המבנה המרכזי בשטח הגדול של האתר שנחשף ב-2005. דרך מבנה זה יורדים למנהרות משוחזרות למסע תת קרקעי מיוחד מתחת למרצפות העיר העתיקה של צפת. זהו מסע אחורה בזמן לתקופת "תור הזהב של צפת", בעקבות מגורשי ספרד שקבעו כבצפת את ביתם  זהו מסלול מרגש בוא עוברים בין חללי מגורים, מטבחים, נחל קטן הזורם בין האבנים ומפגש עם תנור עתיק שאפו בו את הלחם לתושבי צפת העתיקה. האתר הוכרז כאתר מורשת לאומי בשנת 2011.

ממול לבית הקהל ממוקם הלחוך המיוחד- אותו "קרפ" תימני שמקבל בצפת טוויסט נהדר – רוטב עגבניות , זיתים וכמובן סחוג אמיתי וגבינה צפתית עשירה.

אם אמרנו גבינה צפתית איך אפשר לא להגיע לטעום ולקנות בשתי המחלבות המקומיות הידועות. את מחלבת המאירי אנחנו מכירים ואוהבים שנים רבות – אין על הגבינה הבולגרית של המאירי – אותה אפשר לקנות גם במעדניות הטובות בתל אביב ובירושלים . על מחלבת קדוש לא שמענו בעבר ולכן מאוד התרגשנו להכיר – איש צנוע ומאיר פנים . טעמנו ממבחר הגבינות הנהדרות שהוא ומשפחתו מייצרים כבר ארבעה דורות בצפת. פיקורינו מיוחד , גבינה רכה וגולת הכותרת גבינה צפתית קשה המיושנת במערה למשך שנה. טעמה העוצמתי של הגבינה נהדר. מתאימה מאוד למילוי בורקסים למיניהם ואפילו לגירוד מעל פסטה – " הרבה יותר טעים מפרמז'ן – וזה שלנו – צפתי אסלי " לדברי מר קדוש. לאחר סיור במערת היישון הגבינות והסבר על תהליך ייצור הגבינות יצאנו עם מספר נתחי גבינה בסלינו לקריית האומנים.

קריית האומנים הוא מתחם הכולל מבחר גלריות ייחודיות השוכן במרכז העיר העתיקה . קריית האמנים צפת  בשכונה הממלוכית חארת אל-ואטה (התחתונה, הנמוכה)[1], על גבול הרובע היהודי ההיסטורי. גרעין האמנים הראשוני משך לקריה עשרות אמנים נוספים. צפת הייתה לביתם של חלק נכבד מהאמנים, ויתרתם רק יצרו בקרייה בהשראת רוח העיר, נופיה, מבניה ודמויותיה. הסדנאות הגלריות והתערוכות היו למוקד משיכה תיירותי מרכזי ובצדק. במרכז המתחם במבנה מקסים עומדת גלריה ענקית ובה מציגים מבחר גדול של אומנים את אומנותם.

צפת היא לא רק אומנות וקולינריה טובה אלה גם עיר של נוף ומזג אוויר נהדר. ביקור בצפת לא יהיה שלם ללא ביקור בפארק עמק התכלת. פארק עמק התכלת משתרע על כ-580 דונם במבואות הצפוניים של צפת, ובו מעיינות ובוסתנים לנוכח נוף הר מירון הנשקף כמעט מכל פינה בפארק שבין שביליו רועים איילים ויעלים ובבריכותיו רוחצים עופות מים. קק"ל בשיתוף עם עיריית צפת, הכשירה בפארק שבילים, שיקמה את המעיינות, יצרה בריכות מים וטיפחה את הבוסתנים.  הגענו לפארק בשעות הצהרים של יום שישי שמשי ונעים ופגשנו שם משפחות רבות המטיילות בניחותא לאורך השבילים המשולטים . משפחות עם ילדים צעירים, זוגות וגם קבוצה של בני נוער. במקום שני מסלולים ארוך וקצר וגם יש מסלול נגיש. מקום מקסים להתרגעות ממש בתוך העיר .

כדי להתרשם באופן שלם במיוחדותה ויופייה של צפת רצינו לראות אותה גם מרחוק. רגע לפני שיצאנו לדרכנו הביתה עלינו להר מירון עליו השקפנו כל הזמן והפעם צפינו ממנו על צפת. מסלול הליכה קליל ומומלץ מאוד שיצרה קק"ל בשם "מסלול הפסגה " בן כשלושה קילומטר – מעגלי בראש הר מירון . ממנו אפשר לצפות על צפת , לראות את הכינרת ואפילות את הר החרמון – שהחלק הסורי שלו עוד מושלג.

כל כך נהנינו מהחופשה בצפת . יש כל כך הרבה עוד לראות בעיר המיוחדת הזו , כל כך הרבה מסעדות לטעום ועוד הרבה סמטאות ללכת בהן לאיבוד. בטוחה שנגיע שוב למלון רות המפנק לחופשה של התרגעות , קולינריה טובה ואומנות מעצימה.

לקריאה על סיורים נוספים שלי בצפת

  1. חגית פנחסוף הגיב:

    הי, הארוחה בצפתא תפריט סגור ב150 לסועד, זו הצעה קבועה במסעדה?

השאר תגובה