איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

פסטה מקמח כוסמין מלא

פסטה מקמח כוסמין מלא

הכוסמין  הוא סוג של דגן ששימש בעבר הרחוק כבסיס מרכזי למזון מתקופת הברונזה עד ימי הביניים, עד שפינה את מקומו לחיטה המוכרת לנו היום שאותה הרבה יותר קל לגדל ולעבד. מקמח כוסמין אפשר להכין לחמים וגם פסטה מקמח כוסמין מלא.

כוסמין ואוכל בריא  – מכיל אחוז גבוה יותר של חלבון מאשר חיטה, וכן כמות גדולה של סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים ולכן מהווה חומר גלם מועדף על אנשים הצורכים מזון בריא .

כוסמין וגלוטן – תכולת הגלוטן פחותה מאשר בחיטה ולכן פחות אלרגני אך עדיין, למרבה הצער, אסור לחולי צליאק.

כוסמין וסוכרת – כמו כל דגן מלא, עשוי לסייע במניעת טרשת עורקים ובשמירה על שלמות כלי דם. בזכות תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה מסייע בחילוף החומרים ואף מתאים לדיאטה, בשל אינדקס גליקמי נמוך-בינוני ולכן מומלץ כדגן מועדף למתמודדים עם סוכרת על פני חיטה.

חשוב לי כבר בשלב זה להדגיש שלמרות הדמיון בשם, הכוסמין אינו קרוב משפחה ואינו דומה כלל ועיקר לכוסמת.

את קמח הכוסמין המיוחד קבלתי ממשה גוטסמן אותו אני מכירה  מקורס טועמי שמן זית בו השתתפתי – איש מיוחד רב פעלים המקפיד על איכות המוצרים שלו ביותר . משה גר ברעות

( 0502155906) מייצר שמן זית מצוין וגם טוחן קמחים מיוחדים בשיטה של טחינת גרעיני הדגן המלא  באבני ריחיים . דרך טחינה זו מייצרת קמח עשיר וריחני במיוחד השומר על הערכים התזונתיים שלו.

קבלת הקמח ממשה מאוד אתגרה אותי , רציתי להכין מקמח הכוסמין פסטה טרייה . בדרך כלל מכינים פסטה מקמח הטחון דק מאוד מה שנותן רכות ונוחות ביצור הפסטה במקרה זה של בצק מקמח כוסמין מלא לא הייתה רכות ותהליך הכנת הבצק הוא קשה יותר. כמו כן הכוסמין כמו שכתבתי למעלה הינו דל גלוטן, ולגלוטן יש תפקיד חשוב מאוד בהכנת הפסטה מה שהצריך זמן לישה ארוך יותר, יותר נוזלים בבצק , זמן מנוחה ארוך יותר והתמודדות עם  בצק גס שניקרע בתהליך הרידוד. אבל המאמץ היה שווה ! הפסטה שהכנתי יצאה נהדרת !!! פטוצ'יני בריח אגוזי מיוחד מלא בוויטמינים ומינרלים ובטעם נהדר. הגשתי את הפטוצ'יני ברוטב עגבניות טריות.

DSC_0489

פסטה מקמח כוסמין מלא

  • 110 גרם קמח כוסמין
  • 1 ביצה גדולה
  • ½ כפית מלח
  • 2 כפות מים – אם צריך

במעבד מזון עם להב המתכת מניחים את הקמח + ביצה + מלח.

מערבבים כ 5 דקות ב 3 פעמים כדי למנוע חימום יתר של הבצק. צריך להתקבל כדור בצק  אחיד מאוד מעט דביק אך לא ברמה של דביקות מלכלכת.

ממשיכים ללוש את הבצק ביד על השיש כ 7 דקות נוספות – לא מוסיפים קמח לקימוח המשטח.

עוטפים בניילון נצמד ומאפשרים מנוחה של לפחות שעה – עד 12 שעות במקרר.

מרדדים את הבצק במכונת פסטה עד לעובי 5 – יותר הבצק נקרע.

ספרו לי איך הצליח לכם הבצק המיוחד הזה ואם אהבתם את הפסטה.

אשמח להשיב לשאלות בעניין זה 054-4944205 איריס

  1. שרית הגיב:

    יצא פצצה! טעים, לא מסוגלת להכניס לפה עכשיו פסטה יבשה מהחנות!

    • איריס לוי הגיב:

      איזה עונג !!!!
      תודה

      • קנטור מירי הגיב:

        היי
        רציתי לשאול…האם את מעבירה סדנאות של…איך להכין בצק פסטה??
        האם אוכל להזמינך הביתה ותלמדי??
        קניתי לגיסי את מכונת הפסטה ואני רוצה גם שפית שתלמד אותו….אפשרי??
        חיזרי אלי בבקשה 0525401958

        • איריס לוי הגיב:

          שלום מירי
          כן אני מעבירה סדנאות בישול איטלקי – פסטה. אשמח להיות אתך בקשר 0544944205

  2. שרון הגיב:

    אשמח למתכון טבעוני של הפסטה הזו

  3. Shulamit הגיב:

    מתי מוסיפים את המים?

  4. חגי אהרון הגיב:

    כמה זמן לבשל את הפסטה?

  5. יערה הגיב:

    לגבי הטבעונות- מסיבה אחרת גם אני מעוניינת לנסות ללא ביצה.
    מה לגבי קמח כוסנין לבן? האם תהיה לו אלסטיות רבה יותר ואחוז חלבון גבוה יותר בהעדר הסובין?
    מזמן הכנתי את הפסטה במתכון הזה עם 50% כוסמין לבן ויצא נהדר!

    • איריס לוי הגיב:

      יהיה מסובך ליצור את הפסטה עם קמחים בעלי אחוז חלבון נמוך יחסית וגם ללא ביצה

  6. יעל הגיב:

    האם אפשר לחתוך את הפסטה ללא מכונת פסטה

הגב ל- איריס לוי