איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

אני כל כך שמחה לשתף את המתכון הזה אתכם. אני גדלתי בבית בו האוכל לא היה משהו מרכזי . הרפרנס היחידי מהו אוכל הרומני היה הטעימות ממטבחה של חנה גרובר השכנה שבישלה הרבה אוכל עם המון שום. לא זוכרת מנות ספציפיות ובמיוחד לא סלט חצילים רומני – זקוסקה . זוכרת באופן ברור קציצות עוף נהדרות מלאות בפטרוזיליה ושום לכן לא יכולה לספר סיפורי געגוע לאוכל רומני של ילדות וכו אבל ככל שגדלתי, הבנתי עד כמה החיים יכולים להיות טעימים.

לאחרונה הצטרפתי לטיול ברומניה בדגש של אוכל עם לאה גורן מקא לה מאמא – היה נהדר. כאן ניתן לקרוא את סיפור המסע שלי , בכל מקרה בטיול זה הכרתי וטעמתי לראשונה סלט חצילים אמיתי – לא כזה כמו שמוכרים לנו כ" סלט רומני " התעשייתי בסופר מרקט  שאין בינו לבין המקורי  שום דמיון.

קרסטינה המקסימה מפנסיון קרסטינה בסביאל גילתה לי את המתכון שלה לסלט חצילים רומני – זקוסקה. כששאלתי ממי למדה מתכון זה היא הסתכלה עלי בפליאה ואמרה " ברור מאמא שלי , שלמדה מאמא שלה ".

זקוסקה הוא סוג של סלט חצילים שמקורו ברומניה. מקור השם בשפות הסלאביות ופירושו מתאבן . סלט זה  היה פופולרי  מאוד בתקופה הקומוניסטית של רומניה. טעמו האופייני של הסלט הוא הערוב של חצילים הקלויים באש גלויה ,פלפלים  קלויים, שום, מלח ושמן. בביקור במקומות נוספים ברומניה נתקלתי בגרסאות נוספות של הסלט : זקוסקה עם פטריות, עם גזר ואפילו עם שעועית  .

הסלט נולד מתוך צורך – צורך בשימור מזון מתקופת הקיץ לחורף הקר. לאחר הכנת כמות גדולה של סלט מעקרים את הצנצנות ומאחסנים אותן במערה הנמצאת בבסיסו של כל בית כפרי ברומניה.

מרתף השימור של קריסטינה

האמת הכנתי כמות גדולה של הסלט אבל….. הרוב נגמר ולא נותרה טיפה לשימור לחורף. בפעם הבאה אכין כמות משולשת של סלט.

משתפת כאן את המתכון שקריסטינה לחשה לי בסוד.

סלט חצילים רומני – זקוסקה

  • 3 חצילים בינונים קלויים על האש קלופים ומסוננים
  • 4 פלפלים אדומים קלויים על האש וקלופים
  • פלפל ירוק אחד קלוי וקלוף
  • בצל גדול קצוץ
  • 6 שיני שום קצוצות
  • 3 עגבניות קלופות קצוצות
  • 1/4 כוס שמן חמניות
  • מלח
  • פלפל

בסיר מחממים בחום בינוני את השמן ומטגנים את הבצל להזהבה קלה בלבד .

מוסיפים את העגבניות והשום וממשיכים לטגן יחד כ 20 דקות.

טוחנים במטחנת בשר את החצילים ( משתמשים בדסקית עם החורים הגדולים ).

מוסיפים את החצילים הטחונים לסיר וממשיכים לבשל ביחד כ 20 דקות.

טוחנים במטחנת הבשר את הפלפלים ומוסיפים לסיר .

מוסיפים מלח ופלפל שחור לפי טעמכם.

מבשלים ביחד תוך כדי ערבוב מדי 10 דקות כשלוש שעות או עד שרואים שהשמן מתחיל לצוף על פני התבשיל.

מקררים ונהנים עם חלה, לחמנייה או כך בלי כלום

השאר תגובה