איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

לטעום להרגיש לטייל פסטיבל האוכל הכפרי ה 22

המושג פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה כבר הפך למותג או יותר נכון למוסד. מידי שנה מאז שנת 2000 פותחים את ביתם ובמיוחד את המטבח עשרות אנשים ומזמינים את טועמי עם ישראל להגיע לטעום להרגיש וגם לטייל.  הפסטיבל מתקיים השנה בין התאריכים 3 – 26 במרץ 2022 ברחבי המועצה האזורית מטה יהודה.

אזור מטה יהודה על 58 יישוביו הוא אחד מהאזורים הדומים ביותר לח"ול כאן אצלנו בארץ. ירוק העד, האוויר הצלול שפע יקבי הבוטיק ובמיוחד האנשים החיים בו  נותן למטייל טעם של מקום אחר – טוסקנה ? אנדורה שבגבול ספרד אולי עמק הלואר בצרפת ? שכל אחד יבחר.

אזור מטה יהודה הינו חבל ארץ קסום ומלא בטבע מתפרץ והפתעות. כל משפחה או מטייל עצמאי ימצא בו משהו שמתאים בדיוק עבורו. חובבי רכיבה על אופניים ימצאו מסלולים מאתגרים וגם מסלולים למשפחות. חובבי הטבע ייהנו משמורות הטבע ומהפריחה הנפלאה שמכסה את האזור בכול ימות השנה  בעיקר בחורף. בימים אלו של חורף גבעות השפלה מתכסות במרבדי כלניות רקפות ונצבעות בכל צבעי הקשת. הפארקים והיערות שבאזור מתאימים לאוהבי הפיקניקים. מבחר גדול של מתחמי פיקניק  מושלמים לבוקר או צהריים רומנטי באמצע השבוע וגם בשבת. אוהבי היין ימצאו מבחר גדול של יקבי בוטיק בהם יוכלו לטעום וגם  לקנות יין שיתאים לכל ארוחה. ההרפתקנים שביננו שאוהבים לרדת לבטן האדמה ישמחו לגלות את המערות הפזורות בשטח אליהם ניתן להיכנס.

מרגש לראות איך עם השנים הפסטיבל משתנה וגדל. השנה משתתפים בו 77 מארחים , 12 מתוכם זו להם השנה הראשונה. איך נדבך על גבי נדבך דור אחרי דור של בשלנים מצטרף לחגיגה הקולינרית באזור מה שהופך לתמהיל מיוחד ומעניין שהוא בעצם הקולינריה הישראלית החדשה הארוחה הטורקית עם האוכל הקוצ'יני יחד עם היין המיוצר בכדים גאורגיים , תמהיל אחד של כור היתוך ישראלי.

אמא ובת

גם השנה יצאנו לטעום מקומות חדשים ולהמליץ לכם על נקודות ופעילויות מומלצות בימי הפסטיבל. את הבוקר פתחנו בבית קפה קטן או יותר מדויק עגלת קפה "ילדתי שלי" הנמצא במשתלת ההר בכניסה לאבו גוש. משתלה יפיפייה מטופחת ופורחת ( כמובן) שבה העמידה מיכל ברנדס את עגלת הקפה אותה החלה להפעיל בתקופת הקורונה. מיכל אינה חדשה בתחום הקולינריה – היא בעלת המסעדה "מגדה" בעין ראפה בה היא מתגוררת עם משפחתה . את העגלה מנהלת ביתה לרה ומכאן השם המיוחד למקום. ביחד הן פרסו מספר פינות ישיבה במשתלה ומגישות מאפים מוקפדים, כריכים מעולים בשילובי טעמים מיוחדים ומבחר מרשים של עוגות ועוגיות. טעמנו בורקס דלעת נהדר שנאפה מבצק עלים מושלם בעבודת יד , ברוסקטה קממבר עם תות שדה – שילוב ממש מפתיע וטעים.

ליבנת ואבי במושב עמינדב

הקורונה למדה אותנו שאפשר ליהנות מארוחות שוות גם בדרך אחרת. לא תמיד מתאים לשבת בחלל סגור אז היום יש פתרון נהדר. מזמינים בטלפון מגיעים ואוספים סלסלה מלאה בכל טוב. בבית של ליבנת ואבי במושב עמינדב מתקיים הברנץ' הטורקי של משפחת אוחיון  חוויה טעימה הסלסלה גדושה בסנגריה חמה – מצוינת, מרק ברוקולי עשיר המתאים בדיוק לימים קרירים. מאפה גבינה, לחם מיוחד, מטבלים ועוד ועוד. וכמובן גם מנות אחרונות – טוסט צרפתי מתקתק עם תותים וקצפת וגם סוטלץ' – פודינג אורז טורקי נהדר. כל הטעמים והמנות מספרת ליבנת הינם מבית אמא ילידת טורקיה. את חווית האירוח והאהבה לבישול ספגתי ממנה.

לאחר שאספתם את הסלסלה תופסים מקום בפינת הגינה הפורחת פורסים מפת שולחן יפה ומתענגים.

מחיר סלסלה מלאה לזוג 300 ₪ הזמנה מראש בטלפון    0542868162

כמה פעמים חלמתם לקפוץ לרגע להודו. להודו אבל בלי הריח הרע, המראות הקשים רק לטעמים. לטעום שוב מלאי קופטה אוטנטי, גולב שמון מתוק מתוק וכמובן ליהנות מאיזה מגש טאלי עשיר בטעמים וריחות בחריפות מעודנת. אז בפסטיבל אפשר רגע לעצור לנשום עמוק ולהירגע אפשר לממש כאן חלום של חוויה הודית במושב תעוז אצל תום דרור ב"הריקשה" . תום נולדה בארץ אך שורשיה המשפחתיים יונקים את המורשת והטעמים מקוצ'ין שבדרום הודו, תום יצאה לטיול שורשים בו נכשפה למטבח העשיר שבדרום הודו וגם לייחודיות של המטבח ההודי הצפוני מגישה לאורחיה תמהיל מיוחד של מנות מצפון ומדרום הודו.

מדי יום שישי מארחת תום בתמיכתה המסורה של אחותה בחאן ההודי שפתחו בתעוז. האווירה במקום נהדרת ישיבה בהסבה על מזרנים לצד שולחנות קטנים ממש אוטנטיות הודית. מוזיקה הודית מתנגנת והריח הצ'יי והתבלינים ממלא את החלל.

פותחים את הארוחה במספר צ'טנים חרפרפים לצד סלט טרי המוגש בקונס נייר – תום מספרת שזה הומאג' לסלט המוגש בדרך דומה בדרום הודו. לאחר מכן מוגש טאלי –הוא שמה של צלחת הגשה אישית המכילה את כל מרכיבי המנה העיקרית. הטאלי הכיל כמו בהודו בדיוק- במרכזו אורז ומסביב פאלק פני – תבשיל תרד, דאל – תבשיל עדשים ומלאי קופטה – קציצות תפוחי אדמה ורוטב קארי עשיר. היה מאוד טעים ואותנטי.

תום מציעה מגוון של ארוחות בימי הפסטיבל ארוחה כולל סדנת ריקוד בוליוודי, ארוחה כיד המלך – עשירה הכוללת מפגש מוזיקלי אותנטי ועוד. כל הפרטים באתר הפסטיבל

הריקשה  0542400863

מהודו ועד לארגנטינה הדרך על הגלובוס העולמי ארוכה אבל בפסטיבל המבשלים המרחקים הרבה יותר קצרים. במושב טל שחר סופי בעלת קייטרינג לאוכל ארגנטינאי מכינה אימפנדס ממש חלומיים. "בארגנטינה איפה שנולדתי "מספרת סופי במבטא ארגנטינאי מתנגן " האימפנדס הוא אוכל רחוב פופולרי במיוחד. ניתן לקנות כמעט בכל פינת רחוב כחטיף קטן או כארוחה מהירה במחיר שווה לכל כיס" . בימי הפסטיבל סופי תכין מארזים של 10 אימפנדס ב 100 ₪ בשלושה מילויים שונים – בשר, מנגולד וריקוטה, ובמילוי בצל וגבינות. הטועמים מוזמנים לבחור את הרכב המארז שלהם. אני כל כך אהבתי את האימפנדס במילוי בשר הטיס אותי בשנייה בחזרה לבואנוס איירס. המארז הלוהט באיסוף עצמי ומה שנותר לכם זה להתיישב בחורשה הקרובה וליהנות.

סופי טל שחר – 0527987768 ימי שישי ושבת 10:00 – 18:00

בשעות אחר הצהרים המוקדמות הגענו לישוב נווה שלום כל ביקור בנווה שלום מרגש אותי מחדש. היישוב הוקם בשנת 1969 במטרה לקדם את הדו-קיום בישראל בין יהודים לערבים. כדברי ברונו הוסאר מקים הישוב: "אמונה בניצחון האהבה על האיבה, זו המטרה האמתית והעמוקה ביותר של כפר שלום". שמו של היישוב סמלי ומסמל את שאיפת המקימים ליצור יישוב שיביא את השלום.

הגענו לביתם של ברנדה וסאלים ליוס. הבית טובל בירק הנכנסים מהרחוב הקטן לא יכולים לתאר את היופי הממתין להם בחצר האחורית של הבית שם נפרס כל העמק איילון. תצפית מרהיבה של כל גוש דן ובימים עם ראות טובה ניתן לראות אפילו את הים התיכון.

משפחת ליוס הגיע לישוב ממעיליה הגלילית .ברנדה משמרת את מסורת הבישול המשפחתית האותנטית מבית הוריה. מבשלת בטכניקות מסורתיות בדגש על חומרי גלם עונתיים מקומיים. הטאבון של ברטה עומד במרכזה של הארוחה וממנו היא מוציאה בקצב מסחרר סוגי מנאיש ( מאפים) העשויים בצק מקמח מלא ושמן זית איכותי עם ממרחים מיוחדים כמו פלפלים, זעתר והטעים שביניהם לדעתי גבינת ג'יבנה וזעתר טרי.

ברנדה וסאלים בעזרת ילדיהם מגישים על המרפסת שלהם ארוחה שלמה בנוסף למאפים המיוחדים גם מוגש עראייס נהדר כרוב ממולא וגם עלי גפן – צמחוני וכמובן מנסף – תבשיל הדגל מהמטבח הגלילי של אורז עם בשר עגל צנוברים ושקדים. ועוד מבחר מנות מהמטבח הגלילי העכשווי.

הארוחה הייתה ממש חוויה קולינרית נהדרת כל מנה הייתה מתובלת בעדינות וסיפרה את סיפור האזור עם השורשים מהגליל

ברטה וסלים ליוס  0526999310 בהזמנה מראש ביום שבת

קצרה היריעה מלספר על כל המקומות הנהדרים בהם אני ממליצה לכם לבקר המהלך ימי הפסטיבל. אני בטוחה שכל אחד ימצא לעצמו את הטעימה המדוייקת לו אם בביקור במסעדה, או בבית פרטי או באיסוף עצמי. במהלך הפסטיבל יתקיימו גם סיורים קולינריים שיתנו למשתתפים הזדמנות ליהנות ממספר טעימות מהנות בישובים הקרובים זה לזה או בישוב ספציפי אחד. במהלך הסיורים ניתן יהיה להתרשם מהשפע הקולינרי של מטה יהודה, להיפגש עם אנשי אוכל ואירוח, אשר יכניסו אתכם לעולמם ולבקר בישובים שונים בהם תכירו מסורות בישול שונות, לצד חדשנות קולינרית. זה הזמן להיכנס לאתר הפסטיבל ולהזמין את החוויה הקולינרית שלכם.

השאר תגובה