איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

לונה פארק אסייתי עם בועז צאירי

אין צורך לחדד ולחזור על העובדה שכולנו מתגעגעים לחיים שהיו לנו לפני שהגיע אלינו לרעה שנת 2020. התשוקה בוערת להגיע למקומות רחוקים ואקזוטיים, לנופים מיוחדים. הגעגוע הגדול המבעבע לטעימה מרגשת של טעמים אחרים שכבר שנה שלמה לא הגיע לסיפוקה מוליך אותנו לחפש אלטרנטיבות מקומיות.

אין ספק שטיול ברחבי העולם מתקשר אצלי מיד עם מסעדות רחוב, מסעדות מישלן עם הרבה טעמים חדשים. בראש רשימת התשוקות הקולינריות העולמיות עומד אצלי המטבח האסייתי בטעמיו המגוונים. מטבח רב גוני זה מועדף גם על החך הישראלי. המטבח האסייתי מהווה מתחרה מרכזי ועיקש למטבח האיטלקי שכבש את ליבו או יותר נכון ביטנו של הקהל הישראלי כבר מזמן.

אחד ממובילי הדרך שתרמו לשינוי שעבר המטבח האסייתי  אל לב הקונצנזוס הישראלי הוא שף בועז צאירי . כאשר שף צאירי פתח את מסעדת "סtקורה" בירושלים לפני יותר מ 20 שנה אמרו בברנז'ה שזה מהלך שנועד לכישלון ברור. מטבח יפני בישראל ?! מי יגיע ? מי מכיר ?  . אכן ההתחלה לא הייתה קלה. הגיעו מעט אנשים, נאמר את האמת בעיקר חברים. בועז ביקש מהם לשבת ליד השולחנות  החיצוניים " שיראה מלא " הוא אמר. אבל מאז בועז גלגל כבר הרבה רולים של סושי משובח והוא כבר לא צריך להזמין אנשים לשבת כדי שיראו. המסעדה נחלה הצלחה גדולה וגם נפתחה אחות קטנה בתל אביב.

הרבה שואלים איך הבחור התימני מרחובות הפך להיות השגריר הרשמי של המטבח האסייתי בכלל ויפן בפרט בארץ. בועז למד גיאוגרפיה באוניברסיטה. במסגרת לימודיו הגיע לקנדה שם עבד בשמורת אינדיאנים והתמקד בתיווך בין המשלחות של היפנים שהגיעו לשמורה לאינדיאנים. כך נפתח ליבו ליפנים וכך גם הכיר את אשתו קיוקו אתה חזר לארץ והקים משפחה יפה וגם פתח את "סאקורה".

לימים סאקורה נסגרה ואני עוד חשה געגוע לראמן הנהדר שבועז מכין. לאחרונה ובמיוחד בתקופה זו של ימי קורונה בועז ממציא את עצמו מחדש ,מייצר ראמן וסושי לאירועים, משלוחים וגם מקיים סדנאות בישול יפני  מסורתי ומסורתי טבעוני. בנוסף לסדנאות הבישול בועז התחיל לאחרונה לקיים סיורים קולינריים מרתקים למחוזות הכי אסייתיים בארץ. פותח בפני המשתתפים צוהר לעולם אחר שנמצא כאן ממש במרכז הארץ- במרכז תל אביב – ארץ העובדים הזרים. כשראיתי את התמונות שבועז שיתף מהסיורים שלו במכולות האסייתיות בנווה שאנן – היה לי ברור שאני חייבת להצטרף לסיור כזה. 

רני רוגל ואני קבענו עם בועז ויצאנו בבוקר שמשי לסיור שהינו הדבר הכי קרוב לחו"ל שניתן היום לבצע.

כמעט כל עיר גדולה בעולם מתפארת בסוג של צ'יינה טאון שמהווה אטרקציה תיירותית אבל לא רק. אזור נווה שאנן והתחנה המרכזית הינו הכי קרוב לצ'יינה טאון שיש בארץ מתחם המתפתח לאט לסצנת אוכל הומה של מהגרים מכל מיני מדינות. מכולות מיוחדות , מסעדות שלרובן בכלל אין שלט עם שם אבל כולם יודעים שכאן נאכל אוכל פיליפיני או שם תהנה מאוכל סיני אוטנטי כי ג'וני מבשל שם ביד רמה. כדי לראות את האזור בשיא מומלץ להגיע בימי שישי שבת הרחובות מלאים וריח התבשילים עולה כמעט מכל חלון פתוח.

את הסיור התחלנו במלכה של האזור – דרגון.  Dragonfood.israel היא רשת בת שני סניפים, הסניף המרכזי ברחוב ראש פינה 8, וחנות הבוטיק נמצאת בשוק לוינסקי. הכול התחיל לפני כעשרים שנה על ידי משפחת רחום כשהגיעו לארץ עובדים זרים מגאנה ,לא היה איפה לקנות את מוצרי המזון לו הם רגילים. משפחת נחום החלה לייבא לארץ חומרי גלם שקהילת אנשי גאנה חיפשה. היום מנוהלת החנות על ידי דני רחום דור שני עם ביתו.

בDragonfood.israel מייבאים למעלה מ 250 סוגים שונים של מוצרי מזון ובישול מכל מדינות המזרח הרחוק. סוגי האטריות, אצות, סויות, חטיפים סינים, ירקות כבושים, וקטניות. בנוסף. אחד המוצרים החדשים שמיובאים לארץ לראשונה היא היובה (yuba ). חלק מיוחד מהטופו היפני . בועז מרגיש בדרגון כמו בבית, מכל פינה קוראים לו חומרי גלם מיוחדים "את זה אתם חייבים לטעום " "את זה אתם חייבים להכיר ולנסות". כשבועז מסביר לעומק את דרך הייצור והבישול של היובה העיניים שלו ממש בורקות . ליובה יש חשיבות גבוהה במטבח היפני והסיני, היא מכילה ריכוז גבוה של חלבון איכותי שהופך אותה ללהיט במטבח הטבעוני. בנוסף לכול אלו ניתן למצוא בדרגון גם כלי בישול למטבח האסייתי.

אחרי שהכרנו כל כך הרבה מוצרים מיוחדים היה ברור שחייבים לטעום מהם. בועז מוביל אותנו למסעדה של ג'וני שנמצאת במרחק של מספר צעדים מדרגון. מי שעובר ברחוב  ולא מכיר לא יזהה את המקום וחבל! מסעדה סינית אוטנטית עם מבחר מצומצם של מנות המוצגות בתצלום על הקיר. לא צריך לקרוא סינית כדי להזמין – מצביעים " את זה". ישבנו בחדר האחורי של ה VIP כמו שבועז קורא לו. באנים תפוחים ואווריריים במילוי בשר ונודלס נהדרים ממש מעולם רחוק.

ממשיכים לכיוון התחנה המרכזית "החדשה" של תל אביב. נכנסים ללבירינט המבלבל של התחנה ומחפשים את השילוט לקומה רביעית. כאן הקסם מתרחש בקומה 4 יש חיים אסייתיים אמתיים. לרגע הרגשתי כמו באחד הקניונים הענקיים בבנגקוק. מעיל ב 10 ₪ 3 חולצות בעשרים   וגם אוכל טעים וזול לאלו שמחפשים משהו קצת אחר.

יש מספר חנויות מכולת אסייתיות קטנות במתחם אבל המרכזית והמיוחדת בהן היא "מקתי קבלאן" (על שם רשת חנויות מוכרת מאוד מהפיליפינים) שבבעלות אלי שרביט. את פנינו מקבל נטע בחור מקסים בעל ידע רב המציג בפנינו בגאווה את המבחר המרגש של הירקות האסייתיים הגדלים כולם בארץ – הוא מדגיש. חצילים קטנטנים , עלי קארי טריים שורש קסווה, נבל, במיה תאילנדית, ושאר סוגים שונים של עלים ועוד ועוד. בנוסף סוגים שונים של מתוקים, תבשילים מוכנים בפורמט של "מנה חמה " המוכר לנו ממש לונה פארק לאוהבי הבישול.

את הסיור שלנו סיימנו בממלכת הסכינים הבלתי מעורערת – לובלינסקי המייבאים לארץ את השמנה והסלטה של סכיני האיכות לבשלן המקצועי והביתי.

חוויה להיות במחיצתי של בועז שלוש שעות. בעל ידע אין סופי בתחומו ויותר חשוב רצון ענק לשתף ידע זה וללמד את כל דורש. היה לנו טעים ונעים מאוד חזרנו עם סלים מלאים במוצרים "מוזרים" שמעולם לא ניסינו וטעמים שלא היכרנו.

דברו עם בועז צאירי לתאום סיור או סדנת בישול 0542610054

השאר תגובה