איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

חורף זה זמן גליל מערבי

נסיעה לטיול בגליל המערבי עבורי הינה תמיד חוויה, ממש לונה פארק של מראות ריחות וטעמים ובמיוחד בתקופת הסתיו והחורף. הגליל נצבע בצבעי ירוק עמוק המנוקד באדום כתום של שלכת. האוויר קריר וצלול במיוחד והשמיים משובצים בעננים לבנים אפורים המוסיפים דרמתיות לכול תמונה.

גם הפעם – כמו תמיד הטיול המתוכנן משלב את השבילים עם האוכל . אוכל מגוון ויותר חשוב מפגשים מרגשים עם אנשי האוכל מהגליל.

יצאתי מוקדם בבוקר עושה את דרכי למושב שתולה לפגוש את שולה. הדרך למושב שתולה הנמצא על גבול הלבנון נהדרת . הנהיגה נעימה ממש סוג של מדיטציה ההתפתלות בכבישים הצרים והיפים של הגליל המערבי . פרות רועות באחו ו 50 גוונים של ירוק.

שולה לא יכלה לגור בשום מקום אחר למעט שתולה – לא היה יוצא לה חרוז. שאלתי מה לכתוב ב וויז כדי להגיע אמרו – פשוט – שולה משתולה!  אהבתי.

שולה גלעדי "המאמא הכורדית" היא מוסד קולינרי ידוע בגליל . אישה שהתגלגלה לבישול ואירוח בביתה במקרה לדבריה. בעבר הייתה גננת שיצאה לפנסיה וחשבה מה עושים עכשיו. בהברקה של משפחה / חברים אמרה שתתחיל לארח ונראה . אחרי הפעם הראשונה הכול הפך היסטוריה . ב10 שנים האחרונות מארחת שולה  בביתה ובגינתה הירוקה אורחים רבים – היום כמובן לפי התו הסגול .

שולה מפליאה בבישול ממטבח כורדי אוטנטי מגישה את המנות האייקוניות שהידוע שבהם הוא הקובה עם הבמיה. לצד הקובות היא מגישה שיפטה (קציצות בשר), יאפרח (בצל ועלי גפן ממולאים), לביבות תפוחי אדמה, עוף בתנור, סלטים מבושלים לצד סלטים טריים, ותוספות של אורז מיוחד, שעועית וחמוצים שהיא כובשת בביתה.

האוכל של שולה נהדר אבל חכו עד ששולה תספר לכם את סיפור חייה המדהים – לא תוכלו לסגור את הלסת הנשמטת . סיפור חיים שחייב להיות מוסרט על ידי סטיבן שפילברג לפחות .בחן ובצניעות רבה עם הרבה חוש הומור שולה לוקחת את המאזינים לסיפור היסטורי בין דורי הרי כורדיסטאן עד מושב שתולה בגליל .

   לתאום ביקור צרו קשר עם שולה 07239709 

התחנה הבא בטיול הגלילי שלנו היא הכפר דיר חנא שהינו כפר נוצרי ציורי במיוחד הנטוע על ראש גבעה ממנו ניתן לראות ביום טוב את הכינרת.  מסביב מטעי זיתים רבים ,ממליצה לעשות סיבוב רגלי בכפר , לבקר במוזיאון בית הבד, במנזר והמצודה הגדולה. אנחנו התארחנו בבית משפחה של רודינה הבשלנית הנהדרת.

המפגש והטעימות היה בהנחיתו של פול ניירס הבעלים של חברת  eat גליל המעבירה סדנאות בישול , סדנאות ליקוט ועוד פעילויות קולינריות בגליל . הפעילויות משלבות בשלנים דרוזים , ערבים ויהודיים המארחים בביתם את המטיילים . המפגש הקרוב בין הבשלנים למטיילים פותח שיח מעניין ורגוע בו שומעים על מנהגים , מסורות משפחתיות וחוויות ייחודיות. הביקור בבית המשפחה היה טעים במיוחד . הבית מקושט בכל סממני הקריסמס , נפתח לפנינו שולחן עשיר ממטעמי הגליל להתענג – תבשלי עולש נהדר , חובזה , סלט טבולה מסורתי , סלט גרגיר נהדר , ממולאים קטנים קטנים עם טעם גן עדן , מג'דרה מיוחדת מבורגול ועדשים ועוד ועוד ,היריעה קצרה מלתאר . לא יכולה להיות ארוחה רצינית בלי עוף ממולא באורז ותבלינים – נפלא  . את הארוחה חתמנו בתבשיל בשם ברברה – תבשיל מיוחד לתקופת החגים של סוף השנה – חיטה מתוקה המבושלת עם אניס ומוגשת עם הרבה דברי מתיקה מעל – מושלם !

ליצרית קשר 0723957568

אחת מחוויות הילדות החורפיות שלי הייתה ליקוט פטריות . אהבתי את המשחק הזה כמו "חפשו את המטמון" מגיעים ליער אורנים לרוב בסביבת שפלת יהודה ומתחילים לחפש את האורניות . אותן פטריות בשרניות המסתתרות בינות למחטי האורן . כרמית ארבל רומבק ומיאה גינזבורג  פגשו אותנו בכניסה לקיבוץ לוטם שמטרתו  פתיחת צוהר לעולמן הקסום של הפטריות אבל לא רק. נגיעה בצמחיית החורש המקסימה של הגליל תוך מתן כבוד ותודה לטבע הוא חלק נכבד מהמפגש עם הנשים המיוחדות . ליקוט הפטריות היה רק תירוץ מבחינתן להטעין אותנו במכמני החורש הגלילי  והחשיבות בשמירת הטבע בעולם הדיגיטלי של היום.

חזרתי הביתה עם שקית קטנה של פטריות להכנת ריזוטו קטן אבל חשוב מזה למדתי להכיר איזה פטריות ממש אסור לקטוף . ריחות היער הטחוב שהוא הבית האולטימטיבי של הפטריות החזירו אותי באחת לחוויות הילדות שלי וזה היה שווה הכול.

ליצירת קשר עם מיאה וכרמית  0723971215

את היום סיימנו עם שקיעה במחלבת שירת רועים שבקיבוץ לוטם.

אם אתם חובבי גבינות בכלל וגבינות כבשים ועיזים בפרט זה גן עדן בשבילכם. אני מאוד אוהבת גבינות שוות . לצערי אפשר לספור על יד אחת את מספר המחלבות בארץ שבהן טעמתי גבינות שאני ממש אוהבת . אני שמחה לספר ולהעיד כי הגבינות של מחלבת שירת רועים קבלו אצלי מקום של כבוד בטעם ובאיכות.

מחלבת שירת רועים היא בית של גבינות בוטיק המיוצרות מחלב צאן שמגיע מעדרים בגליל. המחלבה מייצרת גבינות בשיטות מסורתיות שמיכל מור מלמד – בעלת המחלבה למדה בשוויץ. במהלך טיול משפחתי נחשפה מיכל לדרך ההכנה המדויקת של ייצור הגבינות ולטעמן הנהדר מה שגרם למהפך בחייה. כשחזרה לארץ התחילה ללמוד את מלאכת ייצור הגבינות והתמחתה עם השנים במספר מחלבות בארץ וגם בשוויץ. היום המחלבה מייצרת מבחר גדול של גבינות – קשות חצי קשות וגם רכות וחצי רכות בטעמים שונים ומגוונים.

מיכל מור מלמד התקדמה מאוד עם ההתנסות  בתחום הגבנות העמיקה והתמקצעה התמקצעה והיום היא חברת כבוד בגילדת הגבנים העולמית והגבינות של המחלבה זכו במספר אליפויות ליצור גבינות בעולם ( כן יש אליפות עולם לגבינות !).

בחנות המחלבה טעמנו גבינות מסוגים שונים לצד סיידר תפוחים חם – לא לפספס. אהבתי וכמובן קניתי הביתה את גבינת כינרת – כחולה עדינה בעלת עובש רוקפורי  . גבינת עמית שהיא בסגנון ברי העשויה מחלב כבשים וכמובן את ענבר שהיא גבינת הדגל של המחלבה עם זרעי חרדל שזכתה במדליה בתחרות בצרפת.

במהלך החורף מתקיימות ארוחות מיוחדות הכוללות מפגש טעימות והכרות ישירה עם סיפורה של מיכל והמחלבה שלה. כמתאים לתקופתנו ניתן לקנות גבינות במקום ובנוסף סלסלות פיקניק נהדרות מלאות כל טוב לדרך

ליצירת קשר 0723957566 https://www.shiratroim.co.il/

כל המפגשים ועוד רבים אחרים שלא חוויתי הינם חלק ממפעל מבורך של עמותת זמן גליל מערבי לרגל חורף בגליל מערבי.  מבחר גדול של פעילויות חמימות לחורף שמתאימות מאוד לזמן קורונה ממתינות לכם במיוחד בחודש דצמבר ובכלל. https://www.westgalil.org.il/ אז צאו וטיילו בגליל בטוחה שלא תחזרו הביתה רעבים

השאר תגובה