איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

לחם מחמצת – חוויה ואומנות

לחם מחמצת

לחם הוא מזון יסוד. הוא מלווה אותנו לאורך רוב היום, בזמנים של שמחה, בזמנים של דחק. לחם מחמצת הוזכר כבר בימי התנ"ך ונשאר איתנו עד ימינו .

יש שאוהבים אותו לבן ויש שאוהבים אותו שחור; יש שאוהבים אותו חמצמץ ואחרים אוהבים אותו עם תוספות. למרות שהלחם מקיף אותנו ולמרות שההכנה אינה כה מסובכת, רובנו מפחדים להכינו בבית.

לאורך השנים אני מתקשה להיזכר בפעם הראשונה שבה אפיתי לחם עם שמרים; אני זוכרת בהחלט את הפעם הראשונה בה אפיתי לחם עם מחמצת ללא תוספת של שמרים. זו הייתה בשבילי חוויה מכוננת!

הקצב והטיפול בבצק המחמצת הזכיר לי את החופים של תאילנד, הכל איטי יותר, רגוע יותר והתוצאות – משהו חדש לגמרי.

כל פעם שאני מכינה לחם  שמרים או מחמצת, יש רגע מלחיץ !!! משהו לא נראה טוב !!! נדמה לי ששום דבר טוב לא יצא מהבצק הזה. אחריו מגיע הבטחון הישראלי "יהיה בסדר" שמתגנב ומרגיע ואיתו מתחולל הנס הדומם הזה שהופך לחיי. הוא  גדל ותופח, החומרים משתלבים לאחד ויוצרים לחם ריחני תפוח וגאה שאומר בגאווה – את ערבבת אבל אני כאן הבוס! אותי מפנקים ואני מחליט אם להחזיר אהבה.

אז זהו הסגרתי את עצמי אני מאוהבת באפיית לחם בכלל ובלחמי מחמצת בפרט.

הכנת מחמצת היא תהליך של התחייבות לטפל ולפנק אותה על בסיס קבוע.

 לאחרונה אני אופה לחם מקמח לבן המעורב בקמח מלא. טעמו יוצא דופן – חמצמץ במידה הנכונה והוא הולך נהדר עם כל מה שמורחים עליו.

לחם מחמצת

 

כמות לכיכר אחד

  • 350 גרם קמח לבן
  • 150 גרם קמח מלא
  • 1.5 כפות סובין
  • 330 גרם מים
  • 250  גרם מחמצת
  • 1 כף מלח
 
יוצקים לקערה את המים ומוסיפים את הקמחים והסובין. לשים עם וו הלישה לקבלת עיסה גבשושית.

מוסיפים את המחמצת ולשים כשמונה דקות. בסוף הלישה מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה.

לשים ביד כ-4 דקות, מכדררים ומניחים להתפחה מכוסה במגבת  60 דקות.

יוצרים את צורת הכיכר הרצויה – ומניחים להתפחה שנייה – רצוי בסלסילת התפחה או בתבנית מוארכת.

ההתפחה השנייה תהיה במקרר ל-12 שעות.

לאחר התפחה זו יש להוציא את הלחם מהמקרר ולהתפיח שוב 4 שעות באוויר חדר.

מחממים תנור ל-240 מעלות, חורצים את הכיכר בסכין חדה.

אופים את התנור עם תבנית קטנה עם מים ליצירת אדים כ-15 דקות ולאחר מכן מורידים את הטמפרטורה ל-200 מעלות ואופים עוד 35 דקות.

מצננים את הלחם על רשת.

אתם רוצים להכיר את השמרים, להתנסות בלחם מחמצת, אני מקיימת סדנאות בישול ו סדנאות אפיית לחם.

  1. שי קסלר הגיב:

    מתעניין בסדנא להכנת לחמי מחמצת. אשמח לדעת אם יש מועדים לכך בקרוב. תודה.
    שי
    0528355735

  2. ליאורה הגיב:

    הי
    מתי יש סדנא בימי שישי וכמה היא עולה?
    תודה

    • איריס לוי הגיב:

      היי ליאורה
      יש כל הזמן סדנאות במטבח שלי – בוקר וערב בכל ימות השבוע.
      דברי איתי 0544944205
      ממתינה לשיחה ממך

    • איריס לוי הגיב:

      היי ליאורה
      יש סדנאות ביום שישי .
      דברי איתי 0544944205
      איריס

  3. דרור בן ישי הגיב:

    מעוניין בסדנת לחם

    • איריס לוי הגיב:

      בוקר טוב דרור
      תודה על פנייתך ,אשמח מאוד שנדבר על סדנת לחם.
      מספר הטלפון שלי 0544944205 .
      ממתינה לשיחה שלך
      איריס

  4. גאולה אטלין הגיב:

    היי אשמח לשמוע פרטים לגבי מחיר , תאריך ומקום הסדנא.
    תודה גאולה

השאר תגובה