איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

DSC_0002

כבת של בוטנאי אני מכירה מקרוב את נושא הליקוט. אבי בצבא נקרא "סמל עשבים" , בטיולי השבת והחול היה מלמד אותי מה אפשר לאכול במידבר , איך אפשר להבעיר אש כשאין גפרורים , איך מוצאים מים בטבע ואיך עושים צ'יפס נהדר ממלוח קיפח. גולת הכותרת  בטיולי תחילת החורף מעבר לפריחת הרקפות היה ליקוט פטריות – אורניות . היו סוגים נוספים של פטריות שאספנו אך אני מתמקדת רק באורניות – צריך לדעת להבדיל בין הראויות למאכל לאילו שלא. הפטריות המדוברות נקראות אורניות כי הן גדלות רק לרגלי עצי האורן , נהנות מהרקב של המחטים של האורן כבסיס לגידולן.

בתקופה האחרונה אנחנו מרבים ללכת ברגל – עושים הכנות "לטיול של אחרי צבא"  שלנו  לארגנטינה – מחפשים מקומות עם מסלולי הליכה הרריים עם נופים יפים של טבע . הפעם טיילנו ביער אשתאול המקסים . עצי אורן ואלת המסטיק  הם עיקרו של היער ולכן היה ברור שתהיינה אורניות.DSC_0005

אנחנו מצוידים בתיק גב קטן , סכין קטן לחיתוך "הרגל" של הפטרייה , מים ותפוחים יוצאים לדרך.

לאחר כקילומטר מהרכב כבר פגשנו אותן בין המחטים של האורן – כובע חום המרים את המחטים למעלה ובסיס ספוגי צהבהב . לכל היער בתקופה זו יש ריח מיוחד של אורניות ממש עונג.

כדי להבטיח את נביטתן של הפטריות גם בשנה הבאה יש לחתוך אותן בסכין בבסיס הרגל ולא לעקור אותן מהאדמה.

DSC_0006

DSC_0009

אספנו הרבה פטריות אבל חשוב לזכור הבלאי מאוד גדול , בזמן הניקוי נזרק חלק גדול, החלק הספוגי הצהוב – אינו לאכילה , וגם הקליפה החומה מעל. אני גם קולפת את הרגל של הפטרייה.

אחרי כל זה נותר לנו כ 1/3 ממשקל הפטריות שאספנו.

מה שעכשיו נותר הוא  להכין את המרק שלנו .

DSC_0017

DSC_0014

מרק פטריות מהביל

  • אורניות נקיות
  • 50 גרם חמאה
  • 2 כפות שמן זית
  • בצל קצוץ
  • 2 שיני שום קצוצות דק
  • ½ כוס יין לבן
  • כף גדושה קמח לבן
  • 1 ו ½ ליטר ציר ירקות / ציר עוף
  • מלח ופלפל שחור

ממיסים את החמאה בסיר למרק + שמן הזית .

מוסיפים את הבצל הקצוץ ומבשלים ביחד על אש קטנה כ 10 דקות . רוצים שירכך לאט את הבצל בלי לחרוך אותו שיקבל צבע חום בהיר מאוד וטעם מתקתק.

מוסיפים את השום הקצוץ וממשיכים בבישול האיטי. מוסיפים את הפטריות ומטגנים ביחד כ 10 דקות נוספות .

מוסיפים את הקמח ומטגנים ביחד על אש בינונית תוך ערבוב.

מוסיפים את היין הלבן ומבשלים לאידוי האלכוהול .

מוספים מלח ½ כפית ופלפל שחור + ציר הירקות ומביאים הכול לרתיחה.

מנמיכים את האש ומבשלים ביחד כ 20 דקות.

טועמים את המרק מתקנים תיבול ומגישים

אני מאוד אוהבת להגיש עם זילוף קל של שמן כמהין  שמדגיש את הטעם הפטרייתי

השאר תגובה