איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

DSC_8817

Pasta al forno – מאפה פסטה עם גבינות וירקות או בצורה יותר קלה פשוט – לזניה המנה האיטלקית הקלסית – לזניה בעלת מסורת קולינרית של מאות בשנים . הווריאציות   להכנת לזניה הן אינסופיות , ממש קלה להכנה ואהובה על ילדים ומבוגרים. מתאימה לארוחת ערב ביתית וגם לאירוח רב רושם. למארח לזניה היא מאפה  נהדר שניתן להכינה מראש ולאפות ברגע האחרון.

את מאפה הפסטה אפשר להכין עם ירקות , גבינות או בשר . להשתמש בפסטה טרייה או מוכנה בצורות שונות כדפים . אני השתמשתי הפעם בפנה מצוין של פסטה אוסם – מקמח דורום בדיוק כמו באיטליה. בשימוש בפנה שיש לו חור במרכז – שבמהלך האפייה חלק מהחללים מתמלאים וחלק נשארים ריקים מה שמעניק אווריריות נעימה למנה .

מה שמאחד את כל סוגי הלזניה הם שלושה כללים מרכזיים :

  • בניית שכבות של פסטה ומילוי החוזרות על עצמן לפחות פעמיים
  • שימוש ברוטב בשמל שמקשר בין כול השכבת ויוצר לנו באפה אחיד
  • האפייה מתחלקת תמיד לשניים – אפייה ראשונה של כ 30 דקות ב 180 מעלות– כשהמאפה מכוסה בנייר כסף ואפייה שנייה ללא נייר אפייה בחום של 210 מעלות של כ 7 – 10 דקות להשחמה.

DSC_8798

DSC_8800

DSC_8802

DSC_8822

מאפה פסטה עם ירקות

  • 300 גרם פסטה פנה איכותית מבושלת
  • 4 כפות שמן זית איכותי
  • חבילת עלי תרד
  • בצל קצוץ
  • 2 שיני שום קצוץ
  • 3 ענפי תימין – עלים
  • דלעת פרוסה לפרוסות דקות – 5 מילימטר לפרוסה
  • רוטב בשמל
  • 70 גרם חמאה
  • 2 כפות קמח
  • 300 מ"ל חלב
  • מלח
  • גרדת אגוז מוסקט
  • 150 גרם גבינת מוצרלה מגוררת
  • 100 גרם פרמז'ן

במחבת עם שמן זית מטגנים קלות את הבצל לריכוך .

מוסיפים את השום הכתוש + עלי התימין

מוסיפים למחבת את עלי התרד ומבשלים יחד מספר דקות .

מוסיפים מלח ופלפל .

מסירים מהאש ומניחים במסננת לניקוז הנוזלים.

לאותו מחבת מוסיפים כף שמן ומוסיפים את הדלעת + עלי התימין . מטגנים על אש בינונית והופכים מדי פעם את פיסות הדלעת .

מוסיפים מלח ופלפל וממשיכים לטגן ביחד עד לריכוך חלקי של הדלעת.

הכנת רוטב הבשמל

במחבת בינוני ממיסים את החמאה . מוסיפים את הקמח ומערבבים בזריזות .

מבשלים את הרביכה שנוצרה מספר דקות על אש קטנה.

מוסיפים את החלב ובוחשים כול הזמן .

מוסיפים את גרדת אגוז המוסקט והמלח.

מבשלים את הרביכה להסמכה קלה . מורידים מהאש.

מוסיפים פנימה 1/2  מגבינת המוצרלה  ו 1/2 מגבינת הפרמז'ן.

בניית המנה

בתבנית חסינת חום מוזגים מעט מהרביכה כ 1/2 מצקת ומוסיפים מעט מים . מורחים על בסיס התבנית.

מסדרים שכבה אחידה של כ 1/2 מהפסטה המוכנה .

מעל הפסטה מסדרים כחצי מהתרד ומעליו חצי מהדלעת.

מעליהם שופכים  1/2 מרוטב הבשמל.

מפזרים חופן גבינת מוצרלה .

חוזרים על השכבות שוב בסדר דומה.

מפזרים מעל הכול את כל המוצרלה והפרמז'ן הנותר.

אופים כשהתבנית מכוסה ברדיד אלומיניום  כ 30 דקות ב 180 מחלות.

מסירים את כיסוי אלומיניום וממשיכים לאפות עוד כ 7 -10 דקות בחום 210 עד להשחמה.

מגישים לצד סלט ירקות ונהנים

השאר תגובה