איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

dsc_1142

טסנו לחופשה בסלובניה –  כן סלובניה .

האמת הופתענו ביותר מהעושר והמגוון שיש למדינה הקטנה הזו  להציע . עשירה בנופים , במים , בקניונים , שרשרות הרים , מערות ואוכל – אוכל עשיר ומענג.

את ההחלטה לטוס לסלובניה קיבלנו בזכות חוכמת ההמונים  – המלצה נקודתית באחד הדפים של הפייסבוק עודדה אותי להתחיל לבדוק את מקומות העניין , האתרים וההמלצות .

מה ידעתי על האוכל בסלובניה? ממש לא הרבה . נתפס אצלי כמו עוד מטבח מזרח אירופאי תואם פולניה /  רוסיה  שלא נראה לי כלל מפתה . בדיעבד הסתבר לי כי ממש לא כך הוא   – ממש רחוק מזה .

סלובניה  היא פנינה קולינארית. המטבח הסלובני הוא מטבח מעודן, מוקפד, עם מבחר רחב של טעמים, שמקורם במסורת המזרח אירופאית בהשפעות ברורות של המדינות השכנות – אוסטריה , איטליה וגרמניה. המטבח הסלובני הינו כל מה  שהמטבח המזרח אירופאי רוצה להיות, אבל לא תמיד מצליח. בעל עושר הגדול של כיסונים, נקניקים מאפים ותבשילי קדירה, תוך שמירה על עידון, קלילות וסטנדרטים גבוהים של איכות חומרי הגלם. בין אם אוכלים במסעדות העילית ובין אם במזללות השכונתיות, זוכים לטעום מטבח עשיר ומיוחד המצליח לשאוב השראה מהמסורות הקולינאריות של שכניו, מבלי לאבד את הייחוד המקומי מה שמיצר יחוד קולינרי אמתי.

באחד הערבים אחרי יום מהנה באלפים הסלובנים קרוב לגבול עם איטליה  הגענו לכפר  קטן השוכן במעבר בין הרים – מקסים !!!  כבר בכניסה לאזור הקבלה של הצימר , קבל את פנינו ריח אפייה משכר , ריח אפיית לחם כפרי עשיר. מיד ידעתי שהגענו למקום הנכון לשינה ובמיוחד שארוחת הבוקר כאן תהיה מושלמת .

לאחר הרישום וקבלת החדר חזרתי אל בעלת הצימר – יוליה ביקשתי לרחרח אצלה במטבח – לראות את הלחם המדהים שהכינה וכמובן גם לטעום ממנו. אכן לחם יוצא דופן – כזה כמו שאני אוהבת מקמח מלא , דחוס וקרסטי מבחוץ  ורך מלא בגודיס מבפנים .

יוליה חייכנית ומסבירת פנים מאוד , הייתה נבוכה מההתלהבות שלי מהלחם שלה , שמחה  לחלוק אתי את המתכון שלה . מזל שביתה דוברת אנגלית עזרה לי בתרגום – הסלובנית שלי לא משהו וגם הגרמנית שלי חלשה מאוד.

אז קבלו את המתכון המצוין של יוליה ללחם שכבר הספקתי להכין אותו בבית – יצא כמעט כמו שלה

dsc_1135

dsc_1136

לחם זרעים ואגוזים  – של יוליה

לכיכר אחד

  • 400 גרם קמח לחם כפרי ( אפשר להחליף ל 200 גרם לבן 200 גרם מלא)
  • 1/2 כף סוכר חום – כ 8 גרם
  • 1/2 כף מלח – כ 10 גרם
  • 12 גרם שמרים יבשים
  • כף קוואקר מלא – כ 10 גרם
  • כף זרחי פשתן טחונים מעט
  • כף שומשום לבן
  • כף זרעי דלעת
  • כף זרעי חמנייה
  • 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
  • 2 כפות שמן
  • 300 גרם מים

בקערת המיקסר מניחים קמח , סוכר חום, שמרים ומים ולשים עם הוו במהירות נמוכה כ 5 דקות.

מוסיפים את המלח והשמן ומפעילים ל 2 דקות נוספות .

עוצרים את המיקסר ומאפשרים לבצק "לנוח" כ- 15 דקות.

מוסיפים את כל הגרעינים (קוואקר, זרעי פשתן, זרעי דלעת, שומשום, גרעיני חמניות , אגוזי מלך).ולהמשיך במהירות 2 עוד כ 6 דקות עד שנוצרת תערובת אחידה .

מעבירים את הבצק המוכן לקערה נקיה ומכסים בניילון נצמד ולהשאיר לתפיחה עד שמכפיל נפח (בין 90 ל- 120 דקות)

יוצרים צורה של כיכר ומניחים בתבנית אפיה מאובקת במעט קמח  מכסים במגבת ומאפשרים תפיחה נוספת של כשעה.  מרטיבים מברשת במעט מים ומברישים על הבצק באלכסון  ומפזרים סולת וזרעי חמניות.

מחממים תנור ל 220 מעלות מניחים קערית מתכת בתחתית התנור – אותה נמלא במים מיד עם הכנסת הלחם לאפיה כדי ליצור אדים בתוך התנור.

נחרוץ עם סכין חדה 3 חריצים אלכסוניים בבצק התפוח ונכניס את  התבנית על רשת בשלב התחתון של התנור, לאפיה במשך כ- 10 דקות.

ננמיך  את הטמפ' ל- 190 מעלות, ונאפה במשך כ- 40 דקות נוספות.

מוציאים  מהתנור ומצננים על רשת.

השאר תגובה