איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

לפני מספר ימים הופיע הודעה בקבוצת הווצאפ המושבית " יש לי המון תרד בגינה שלנו – מי שרוצה מוזמן לקטוף" . אני מתה על ההודעות האלה !! רק תנו לי לשים יד על חומרי גלם טריים , אורגניים ועוד בקטיף עצמי – עשיתם אותי מאושרת. אז היום הלכתי לשירי – בעלת הגינה ואכן גינת החורף שלהם מוצפת בתרד , סלרי , עירית ועוד . "כבר זרענו הכול בגינת הקיץ שלנו " היא אמרה – עגבניות , דלועים למיניהם חצילים ומה לא  את גינת החורף צריך לחסל. אז כשיש לי המון תרד  אני מכינה לזניה תרד טבעונית הפעם.

לזנית תרד קלאסית מכינים עם שכבות של פסטה, תרד חלוט ורוטב בשמל עשיר המכיל גבינות וחלב. הפעם הכנתי את רוטב הבשמל ממשקה אורז ומשקה שקדים של תנובה ושלבתי עם "גבינה צהובה"  טבעונית. משקה האורז  טעמו מאוד דומה לזה של חלב ומשקה השקדים מוסיף מימד נוסף ומעניין ללזניה בזכות טעמו המיוחד. השימוש במשקאות אלו יצרו בשמל סמיך וטעמם מאוד דומה לרוטב בשמל על בסיס של חלב. הגבינה הצהובה הטבעונית גם היא הוסיפה טעם מצוין ,היום קיימות מספר חברות שמייצרות  גבינה צהובה על בסיס שומן קוקוס בטעמים שונים. הגבינה נמסה על המאפה , כדי לקבל מראה של שחום יפה על גבי הלזניה מרחתי את שכבת הבשמל האחרונה ואפיתי ורק 10 דקות לפני סיום האפייה הוספתי את הגבינה המגוררת מעל כדי להמיסה.

לזניה תרד טבעונית

תבנית בגודל 40X30 ס"מ

  • 500 גרם דפי לזניה יבשים
  • 50 גרם שמן זית
  • בצל לבן, קצוץ דק
  • 1  ק"ג עלי תרד, שטופים – עלים בלבד
  • 1/4  כפית אגוז מוסקט
  • 100  גרם תחליף גבינה צמחי בטעם פרמזן מגוררת
  • מלח
  • פלפל שחור

לרוטב הבשמל

  •  100 גרם שמן זית
  • 1/2  כוס קמח
  • 1  ליטר משקה אורז – או 1/2 ליטר משקה אורז ו-1/2 ליטר משקה שקדים תנובה
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט
  • 50 גרם תחליף גבינה צמחי בטעם פרמזן מגוררת
  • 100 גרם תחליף גבינה בטעם מוצרלה

רוטב הבשמל

  1. ממיסים את השמן בסיר. מוסיפים את הקמח ומטגנים כמה דקות על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד בכף עץ, עד שהתערובת מזהיבה (חשוב להקפיד על הערבוב, כדי שלא ייווצרו גושים.
  2. מנמיכים את האש ומוסיפים את משקה האורז בזרם דק, תוך בחישה מתמדת (שוב, כדי שלא ייווצרו גושים). מוסיפים את אגוז המוסקט.
  3. מבשלים, תוך בחישה, עד שהרוטב מסמיך ומתחיל לבעבע. מסירים מהאש (בשלב זה אפשר להוסיף תחליף גבינת הפרמזן מגוררת).

הלזניה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות
  2. מחממים בסיר את שמן הזית  מוסיפים את הבצל ומאדים אותו עד שהוא הופך לשקוף. מוספים את התרד, מעט מלח, פלפל ואגוז מוסקט. מטגנים במשך כ-2 דקות תוך ערבוב, עד שהתרד מאבד מנפחו. מעבירים למסננת ומנקזים את הנוזלים .
  3. מורחים שכבה דקה של בשמל בתחתית התבנית ומניחים עליה שכבה של דפי לזניה.
  4. מפזרים על דפי הפסטה  מחצית מכמות התרד המאודה, מורחים מעל חצי מכמות הבשמל ומסיימים ב50 גרם תחליף מוצרלה
  5. יוצרים באותו אופן שכבה נוספת של דפי לזניה, תרד, בשמל, מוצרלה
  6. מסיימים בשכבה שלישית של דפי לזניה. מורחים אותם ביתרת הבשמל
  7. אופים במשך כ-30 דקות, עד שהלזניה משחימה. מפזרים מעל את יתרת הפרמזן ואופים עוד כ 10 דקות.
  8. מומלץ להמתין כ-20-15 דקות לפני ההגשה, כדי לתת ללזניה להתייצב.

  1. זה נראה מהמםםם. מעניין לטעום כזה לא חלבי

    • איריס לוי הגיב:

      היי יהודית
      תודה .
      שבועות קרוב וזה הזמן לעשות את הלזניה הנהדרת הזו – עם או בלי חלב. האמת … אין סיבה להמתין לחג שבועות גם חג יום רביעי או שישי מתאים

  2. אא הגיב:

    היי!
    באילו גבינות השתמשת?

    תודה!

  3. נורית פלד הגיב:

    נראה מצוין שומרת לנסות

  4. טוש הגיב:

    שלום!
    לא הצליחה לי הלזניה בכלל 🙁
    יותר מדי שמנתית ובשמלית וגם קצת מתוקה משום מה, למרות שזה נראה טעים בתמונה, זה לא הסתדר במציאות
    תודה על המתכון בכל אופן ♥
    טוש

    • איריס לוי הגיב:

      היי טוש
      אשמח שתתקשרי ותסבירי בדיוק מה עשית וכך אצליח לעזור להגיע לטעמים הנכונים 0544944205.
      בכל מקרה הכל עניין של מינונים – בפעם הבאה בפחות בשמל , יותר תרד , יותר מלח + פלפל שחור. לא ברור לי מאיפה המתיקות – אין במתכון כל ממתיק.

      • טוש הגיב:

        אני גם לא בטוחה מאיפה המתיקות, אולי זה מהסוג חלב שהשתמשתי, לא טעמתי אותו בנפרד אז אין לי מושג. גם ערבבתי בין תרד לקייל.. אז או שהקייל הרס לתרד או שהיא פשוט לא לטעמי :]
        תודה על התגובה! ♥

  5. צביה הגיב:

    היי אני חדשה פה. בתי רגישה ללקטוז ואני רוצה להכין לה לשבועות מאפה. אשמח אם תספרי לי היכן קונים את תחליפי הגבינות והחלב למשל תחליף לגבינה בטעם פרמזן.

    • איריס לוי הגיב:

      שלום צביה – את משקה האורז ומשקה השקדים קונים בכל סופר מרקט במקרר החלב של תנובה.
      את תחליפי הגבינה מייצרת חברת וגאנץ – הם מוכרים בהרבה מקומות צרי אתם קשר.
      בהצלחה

השאר תגובה