איריס לוי קולינריה עילית במיטבה

מנת הדג בארוחת החג ובמיוחד דג בתנור היא פתיח חשוב המבשר לבאות.  הדג  שנאפה בתנור היינה מנה מפוארת ומתאימה מאוד לאירוח, מכינים הכל מראש וכחצי שעה לפני הארוחה מכניסים את כל הכבודה לתנור., מה שמאפשר למארח לשבת וליהנות מהמנה הראשונה בנחת עם כל הסועדים.

מלך הדגים בארצנו הוא הלוקוס ששמו המלכותי הולך לפניו בזכות טעמו המעודן. בשרו של הלוקוס מוצק ועסיסי, אינו שומני וכמעט כל שיטת הכנה תחמיא לו —  החל בטיגון נתחים מקומחים ועד אפייה של דג שלם בתנור. חשוב מאוד בהכנת כל דג ובמיוחד עם לוקוס להיזהר מבישול יתר, שהופך את בשרו העסיסי והנפלא של הדג לייבש, לעיס וממש לא נעים לאכילה.

המנה שאני מכינה היום היא מנה מפוארת של דג שלם שנאפה בתנור עם ירקות אביבים. יש שנרתעים מלאכול דג שלם  ומעדיפים לקבלו "מפולת" רק את הפילה ללא העצמות – לכן אני מוסיפה גם דרך נוספת של הכנה + הגשה של מנה זו עם פילה לברק או כל דג אחר שאתם אוהבים כמו – דניס / אמנון וכו'

דג בתנור

המרכיבים ל 2-3 סועדים

  • לוקוס במשקל 1.2-1.0 ק"ג
  • בצל, חתוך לרצועות דקות
  • 6 ענפי  תימין, ענף רוזמרין
  • 6 שיני שום טרי פרוסות
  • כרישה,  החלק הלבן, חתוכה לרצועות דקות
  • פלפל אדום חריף, חתוך לקוביות קטנות
  • 15 עגבניות שרי מצויות
  • 1/2 כוס גרגירי חומוס מבושלים
  • כוס עלי תר טרי
  • 60  מ"ל יין לבן יבש
  • 2 כוסות ציר ירקות או מים
  • 1  כוס שמן זית + 6 כפות שמן זית
  • לימון פרוס לפרוסות
  • מיץ מחצי לימון
  • מלח ופלפל שחור
  • כפית סוכר חום

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הרוטב מחממים במחבת שמן זית, מוסיפים את רצועות הבצל ומטגנים מעט. מוסיפים את הכרשה + התימין והאורגנו וממשיכים לטגן על אש נמוכה.
  2. מוסיפים 1/2 מהשום + עגבניות השרי ומקפיצים ביחד עם כל הכבודה שבמחבת + הפלפל החריף התרד והחומוס המבושל. מוסיפים את היין הלבן. מבשלים הכל ביחד עד לאידוי כל היין. מוסיפים מלח, פלפל סוכר חום ומיץ לימון.
  3. מוסיפים את ציר הירקות / מים למחבת ומבשלים יחד עד לרתיחה. טועמים לבדיקת טעמים – מוסיפים מלח ופלפל אם יש צורך.
  4. מסדרים חצי מהרוטב של הירקות בתבנית האפייה.
  5. חורצים בבשר הדג 4 חריצים רוחביים, ומכניסים את שיני השום קצוצות בבטנו וחצי לימון פרוס ומעסים אתו במלח פלפל שחור ושמן זית גם בבטן. מניחים את הדג על הירקות ושופכים מעל את חציו השני של הרוטב. מכסים בנייר כסף ואופים כ-15 דקות בטורבו, בתנור שחומם מראש ל-240 מעלות.
  6. מסירים את נייר הכסף, מרטיבים את הלוקוס בנוזלי הרוטב כמה פעמים ומוציאים מהתנור. מניחים על צלחת הגשה .

אם החלטנו להכין פילה דג ולא דג שלם נכין את הרוטב כמו שכתוב במתכון. מסדרים את הרוטב בתבנית אפייה. ממליחים ומפלפלים את פילה הדגים ומסדרים אותם על הרוטב כשהעור כלפי מעלה. מכסים בנייר כסף ואופים כ-10 דקות בטורבו, בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות.. ומגישים.

השאר תגובה